четвер, 18 вересня 2014 16:49

5000-річне поховання у формі лабіринту виявили в Азербайджані
5

В комплексі археологічних пам'яток Шахтахти віком 8000 років, який розташований в Кянгярлінському районі Нахчиванської Автономної Республіки, виявили унікальну пам'ятку у формі лабіринту.

Пам'ятник-поховання у формі лабіринту виявили на одній з дворових ділянок. Археолог сказав, що археологічну пам'ятку такого типу в Азербайджані знайшли вперше: "Усередині поховання виявили розмальований посуд. Пам'ятка відноситься до III тисячоліття до н. е. -бронзового віку".

Комплекс пам'яток Шахтахти є єдиним археологічним об'єктом не тільки в Азербайджані, але і на Кавказі, Близькому Сході, а може й і в усьому світі, де люди жили, починаючи з епохи енеоліту до наших днів: "Люди оселилися на цій території ще 8000 років тому, і живуть тут досі. Люди жили тут постійно, і тому всі культурні шари знаходяться один над іншим. Хоча кінцева мета розкопок цього року полягала в тому, щоб уточнити стратиграфію території, зробити це не вдалося. Але отримані дані підтвердили, що поселення Шахтахти відноситься до більш давнього періоду - до епохи енеоліту", - зазначив археолог.

Нагадаємо, що перші розкопки розвідувального характеру в археологічному комплексі Шахтахти провели ще в 1936 році. Тоді говорили, що цей пам'ятник відноситься до пізнього бронзового віку і раннього залізного віку.

Зараз ви читаєте новину «5000-річне поховання у формі лабіринту виявили в Азербайджані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути