вівторок, 16 вересня 2014 10:12

На Миколаївщині знайшли хрест-енколпіон із залишкам мощей святого

Вчені на чорноморському острові Березань у Миколаївській області знайшли унікальний хрест-енколпіон. Незвичайну річ датують XII-XIII століттями.

Автор: niknews.mk.ua
 

Релігійний артефакт за всіма ознаками класифікують як християнський - хоча в той час на Півдні України згідно з історичними даними проживали кочівники, які сповідували язичництво. Тепер же знайдений енколпіон може використовуватися як непрямий доказ того, що в XII-XIII століттях в Причорномор'ї вже були християни.

"Влітку ми проводили археологічні розкопки в заповіднику "Ольвія", на острові Березань, - розповів археолог Олександр Смірнов. - Вдалося знайти ділянку середньовічного некрополя X-XII століття. Знайшли й залишки поховань людей, але поки що ми не змогли визначити, кому вони належать. Згідно з наявними даними, цю територію населяли половці, але ми допускали, що тут могли мешкати і представники інших племен".

Як кажуть археологи, хрест-енколпіон лише підтверджує цю теорію.

"Знайдений артефакт дає підстави вважати, що в цих краях мешкали слов'яни, які взаємодіяли з Київською Руссю, і навіть сповідували християнство, - говорить Смірнов. - Енколпіон імовірно належав людині високого соціального статусу. Одне можу сказати - він не священицький, а мирський. Можливо, належав воєводі або комусь із правителів поселення".

За твердженням Олександра Смірнова, знайдений артефакт вказує на те, що Київська Русь контролювала деякий час знаменитий шлях "із варяг у греки". Адже острів Березань - це крайня точка перед виходом у відкрите Чорне море. Хоча раніше більшість істориків схилялися до тієї теорії, що степові території Русь не контролювала - вони належали кочівникам.

Знайдений енколпіон - це старовинний невеликий ковчежець хрестоподібної форми із зображенням Ісуса Христа. Усередині енколпіонів, як правило, поміщалися частинки освяченої просфори або навіть мощі святих.

Священнослужителі досі носять енколпіони на мотузочках або ланцюжках - ними нагороджують єпископів при посвяченні в сан. Основне призначення енколпіона - оберігати свого власника від різних напастей. В березанському енколпіоні археологи виявили залишки мощей святого і частину хреста.

Зараз сам хрест знаходиться на експертизі. Але вже до кінця року вчені планують передати його до фондів заповідника "Ольвія".

Зараз ви читаєте новину «На Миколаївщині знайшли хрест-енколпіон із залишкам мощей святого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути