вівторок, 17 травня 2016 07:20

"В однієї жінки почалися пологи. Їй навіть води не дали"

— Ні світ ні зоря до нашого нового будинку зайшли два солдати зі зброєю, — згадує 18 травня 1944-го Саре Абласанова, 86 років. — Сказали, що нас виселяють. Ми встигли прихопити з собою одяг, деякі продукти. Думали, що це непорозуміння. До вечора все з'ясують — і ми повернемося додому. Залишили корову, яка 18 днів тому отелилася, овець, курей, індиків, щойно посаджений город. Людей із двох сусідніх колгоспів зібрали у вантажівки. Собака Аламан декілька кілометрів біг за нами.

Жінка родом із села Анджименді Ленінського району. Її та родину — батьків Бадина й Киадир-Заде Абласанових, сестер Гульсум, Мензор, Менлі-Айше — депортували в Андижанську область, Узбекистан.

— Сказали, що нас вважають зрадниками батьківщини. Мовляв, допомагали фашистським окупантам. Це звучало безглуздо. Усі чоловіки з нашого села пішли на фронт боронити батьківщину. Мій тато був головою колгоспу. Як тільки почалася війна, добровольцем записався в Червону армію.

На залізниці нас повантажили у вагони поїзда для худоби. Розділили його дошкою на два поверхи. Ми опинилися на верхньому. В Узбекистан їхали три тижні. Годували раз на день. У вагонах бракувало повітря. Померлих загортали у тканину, залишали на зупинках. В однієї жінки почалися пологи. Їй навіть води не дали. Вона з дитинкою не вижили.

Коли приїхали, нас поставили у шеренгу і по черзі водили до лазні — виводили воші. На великих возах розподіляли по відділеннях. Мене з мамою та двома сестрами вночі доправили до четвертого відділення радгоспу "Савай". Наступного дня вже збирали бавовну. Поселили в малесеньку кімнатку ще з однією сім'єю. Вісім людей — спали по черзі. За роботу видавали пайок. Але він мало рятував від голодної смерті.

Мама продала усе, що взяла з собою. Залишила тільки батькові сорочки, які сама вишивала. Вода в ариках була брудною. Ми поливали нею бавовну і так пили. Почалася малярія, багато людей загинули.

1954 року я вийшла заміж за односельця Зекі Аблязова. Народила четверо дітей — доньок Феруз, Феріде, Наїль та сина Дилявера. Тато на шлюб одразу благословив. Тоді було важливо, аби кримські татари одружувалися з земляками. Про багато шлюбів домовлялися батьки. Не можна було допускати чужинців у свої родини. Це могло призвести до зникнення нації.

1990 року ми повернулися до Криму. Оселилися в селі Глазівка під Керчю. Одразу поїхали в рідне село, шукали батьківський будинок. На місці Аджименді — пустир. Там, де стояла наша хата, серед високого бур'яну я знайшла один жовтий тюльпан. Зірвала його, засушила. Це все, що залишилося від моєї батьківщини.

Зараз ви читаєте новину «"В однієї жінки почалися пологи. Їй навіть води не дали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути