пʼятниця, 24 червня 2016 13:05

Спорт, який не був поза політикою

Фразу "Спорт – поза політикою" вже 80 років тому сприймали з іронією. Бо всі розуміли – де спорт так-сяк переходить межу аматорства, одразу в нього втручається політика.

Свідчення цього – часопис Українського спортивного союзу "Готові" від 11 червня 1935 року. Щороку на Трійцю або ж Зелені Свята галицькі українці віддавали шану полеглим січовим стрільцям і воїнам УГА – так зване Свято могил. Напередодні цієї дати упорядники газети вирішили розмістити на першій сторінці статтю про вшанування. А польська цензура "сконфіскувала" матеріал. От і вийшов спортивний часопис із порожньою передовицею. Залишилося тільки фото, з якого зрозумілі причини "конфіскації".

На Зелені Свята постійно траплялися якісь скандали. Зокрема – і спортивні. У червні 1928 року львівська футбольна команда "Україна" замість того, щоб піти на могили вояків, зіграла матч першості проти польської команди "Поґонь-2".

Автор: фото: відділ україніки Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника
 

"Партійні зверхники розпорядилися, що "Україна" має грати з якоюсь там дружиною в перший день наших Зелених Свят, – обурювався часопис "Новий час". – Побачили члени "України" й самі, що не личить в той час грати, і стали просити зверхників, щоб відложили матч. Не можна. Вирішили тоді, що віддадуть честь тіням стрільців через одномінутову мовчанку на грищі. Але і про це треба попросити зверхників. І прохання полагоджено, як звичайно, відмовно. Члени "України" поділились зразу на два табори, але врешті станули на точці "наплювать".

У червні 1936-го український клуб "Сян" із Перемишля – тепер територія Польщі – мав грати товариський матч проти "Поґоні" з Катовіце. Підписали контракт, а потім з'ясували, що цього ж дня українці міста вшановуватимуть могили в сусідньому селі Пикуличі. Відмовитися не могли – довелося би платити величенький штраф.

На трибунах були присутні багато польських солдатів. Зокрема командувач Перемишльської військової округи, учасник боїв за Львів і радянсько-польської війни генерал Мєчислав Борута-Спєхович. Аби висловити повагу до загиблих земляків, довелося піти на хитрощі. Капітан "Сяну" Омелян Федорович попросив у судді Драбіковського оголосити перед початком матчу хвилину мовчання. Начебто напередодні помер один із членів товариства. Арбітр погодився.

Наступного дня стала відома справжня причина хвилини мовчанки. Виходило, що польські військові салютували загиблим українцям, проти яких свого часу воювали. "Сян" дискваліфікували, а суддю Драбіковського перевели працювати в інше місто.

Зараз ви читаєте новину «Спорт, який не був поза політикою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути