четвер, 10 квітня 2014 12:58

Намисто, за яке можна було купити хату

 

Це срібне намисто часів Богдана Хмельницького з історичного музею райцентру Кам'янка на Черкащині. Важить 113 г. На 132-сантиметровому ланцюгу із 722 кілець, спаяних "кольчужною" в'язкою, прикріплені срібні монети. Номінал – гріш або трояк – три гроші однією монетою.

– Це – польські гроші, – пояснює директор музею Юрій Ляшко, 46 років. – Козацька Україна не карбувала своєї монети, в обігу були гроші Речі Посполитої, Швеції, Іспанії, Шотландії, Франції, Голландії, Туреччини, інших країн. З ким українці торгували, того й гроші мали – жартують історики. За один гріш у XVII столітті можна було купити дві півторакілограмові хлібини. А оце намисто, за нашими підрахунками, вартувало близько 60 грошів. За цю суму можна було придбати добротну селянську хату. Тому, найімовірніше, належала така прикраса заможній козачці.

 

Монети з намиста мають зазубрини по краях – від того, що їх часто брали на зуб, аби перевірити, чи справжні. В ті часи ходило багато фальшивих монет. Їх робили з олова. А воно м'якше за срібло. Інакше, як вкусити чи зігнути – годі перевірити.

– У Молдавії у середньовіччі карбували безліч підроблених грошей різних країн, – каже Юрій Ляшко. – І зовсім не обов'язково, що рік, вибитий на монеті, відповідав викарбуваному на ній портретові короля. Інколи на підроблених грошах чужої держави ставили рік і карбували портрет монарха, а той вже давно був помер.

На намисті з Кам'янського музею найстаріша монета датована 1526 роком, а наймолодша – 1622-м.

 

– Ланцюг знайшла 9-класниця Вікторія Бердник із села Жаботин 1998 року, – продовжує директор. – Принесла нам у музей. Ми виплатили їй 60 гривень. Тоді це була мінімальна зарплатня. ­Дівчина розповіла, що кілька років до того під час садіння картоп­лі мати знайшла шматок такого ж ланцюга. Покрутила в руках і викинула в рівчак за городом.

Юрій Ляшко припускає: на виготовлення такого ланцюга майстер міг витратити кілька тижнів роботи, спаюючи сріблом кожне з 722 кілець.

Зараз ви читаєте новину «Намисто, за яке можна було купити хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути