понеділок, 19 вересня 2016 18:03

Жінкам з лімфомами не варто робити аборт — онколог

Жінкам з лімфомами не варто робити аборт — онколог
Фото: sonmir.ru

Вагітним жінкам, яким ставлять діагноз "онкологічне захворювання лімфатичної системи" не варто поспішати робити аборт. В Україні такі матері успішно проходять лікування та народжують здорове потомство. Про це розповіла Ірина Крячок, завідувач відділенням онкогематології Національного Інституту раку.

Лімфома — це онкологія, під час якого збільшуються та опухають лімфатичні вузли — шийні, пахові. У різних внутрішніх органах відбувається накопичення "пухлинних лімфоцитів". Гінекологи, коли дізнаються про таку хворобу своїх пацієнток, досить часто радять їм робити переривання вагітності та переключатись на лікування онкології. Але чинять неправильно - переконані онкологи.

"Якщо 10 років тому будь-який діагноз "злоякісне новоутворення" звучав, то вважалося, що жінка вже ніколи не зможе мати дітей. Якщо вона завагітніла, і одночасно було встановлено цей діагноз — лімфома — зразу ця жінка направлялася до гінеколога для переривання вагітності. З нашого досвіду за 8 років, коли ми працювали над цією проблемою, ми переривали вагітність тільки трьох жінок. У всіх інших випадках ми продовжили лікування під час вагітності. Лікування променевою та хіміотерапією під час вагітності не впливає негативно на розвиток їхньої дитини", - каже Ірина Крячок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куріння кальяну викликає рак мозку

За останні роки у відділенні онкогематології народилося близько 30-ти дітей у матерів, які мали діагноз — лімфома. Ці жінки або приходили під час вагітності, або завагітніли після того, як почали лікування.

"Лімфома зараз — не смертельний діагноз. Це діагноз, при якому хворий має дуже великі шанси на виліковування", - підсумовує Ірина Крячок.

Зараз ви читаєте новину «Жінкам з лімфомами не варто робити аборт — онколог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути