четвер, 24 березня 2016 15:42

В Україні з'явилася нова форма туберкульозу, яка не боїться протитуберкульозних ліків

В Україні з'явилася нова форма туберкульозу, яка не боїться протитуберкульозних ліків

24 березня 2016 у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Щорічно в Україні реєструється близько 30 тисяч нових випадків зараження. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні туберкульоз цілком виліковний. Чверть всіх інфікованих людей не виявляють його вчасно. Тому він стрімко поширюється серед населення. Приблизно у 5% людей захворювання проявляється протягом перших 2 років після зараження. Один хворих заражає за рік близько 100 чоловік. З яких 10 інфікуються нової ускладненою формою цієї хвороби, яка стійка до протитуберкульозних препаратів.

"Курс лікування хворого туберкульозу коштував 400 гривень, а форма стійка до ліків дорожче в 10 раз, - каже Наталя Низова, директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України. - Кожна 6 ВІЛ-інфікована людина є заражена туберкульозом. Всі ми повинні навчитися стежити за свої здоров'ям. Раз на рік, навіть без виражених симптомів, потрібно перевірятися у фахівця.

"Захворіти може кожен незалежно від соціального статусу і рівня достатку. Лікування в Україні безкоштовне. Абсолютно всі необхідні для цього препарати є в державі. При закупівлі в цьому році ліків вдалося дуже заощадити. Ми змогли придбати в рази більше препаратів, ніж у минулому році, - сказав Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі. - Шанси на одужання має кожен хворий. У цьому році МОЗ ми закупили нові протитуберкульозні препарати, ефективність яких доведена в світі. Вони суттєво скоротять терміни лікування і підвищать його ефективність. Замість 1,5-2 років, лікування туберкульозу стійкого до протитуберкульозних препаратів займе 6 місяців ".

Зараз МОЗ України спільно з національними і міжнародними партнерами розробляють Концепцію нової програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки. Її метою є знизити смертність на 95% і скоротити кількість нових випадків на 90%

"14 років тому несподівано почув у лікаря, що маю туберкульоз, - продовжує Квіташвілі. - Спочатку не повірив, адже не було ніяких симптомів. Але міцний імунітет і раннє виявлення хвороби сприяли лікуванню. Я на власному прикладі показую, що після туберкульозу можна нормально жити".

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'явилася нова форма туберкульозу, яка не боїться протитуберкульозних ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути