середа, 19 жовтня 2016 14:48

Неправильний марафонський біг може шкодити здоров'ю

Неправильний марафонський біг може шкодити здоров'ю
Фото: 1001fact.ru

Перш ніж ставати на довгу дистанцію марафонського бігу, слід зробити величезну кулькість забігів, завдяки яким організм буде здатний витримати навантаження виснажливого, більше ніж сорокакілометрового бігу. Однак, багато людей, які беруться за марафонський біг, роблять помилки у підготовці до нього. При чому це стосується як бігунів-початківців, так і досвідчених марафонців. Про це розповідає zdrowie.com.pl.

Не експериментуйте з харчами

В житті кожного спортсмена велике значення має дієта. Часом здається, що вихід на марафонську дистанцію вимагає особливого підходу до їжі для ще більшого зміцнення організму. Однак, варто мати на увазі, що різкі зміни дієти можуть нашкодити нашій фізичній формі. Не варто ледь не в останню хвилину перед стартом змінювати звички харчування, особливо якщо заздалегідь не випробовували такий раціон. За три дні перед марафоном обов'язково слід сконцентруватися на вживання вуглеводів, однак не можна переїдати, а харчуватись у звичному режимі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біг продовжує життя: пенсіонерка долає щотижня по 140 кілометрів

Одягайтеся у ношений вами одяг

Нові штани, кофта чи водолазка можуть більше нашкодити, аніж допомогти отримати хороший результат. Коли одягаємо нове, ще не випробуване вбрання, варто помастити вазеліном у кожному місці. Де існує ризик натерти. Так само з взуттям - треба одягатися виключно в таке взуття, в якому вже бігали. Бо ніхто з нас не бажає собі мозолів та пошкоджень. І якщо здається, що перше тренування у новому взутті та одязі пройшло нормально, це не означає, що ваше обмундирування витримає сорок кілометрів, які чекають на вас попереду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїльські медики пересадили органи мотоцикліста п'ятьом людям

Підготуймо відповідно організм

Марафонський старт вимагає від учасника відповідного відпочинку, однак повна відмова від тренувань на тиждень перед забігом, то одна з найбільш розповсюджених помилок, яку можемо зробити. Кілька легких тренувань щодня за кілька днів перед стартом дозволить нам залишатися у відповідному ритмі. Завдячуючи цьому в день марафону не будемо слабкими та сонними. Вистачить хоча б легкої пробіжки підтюпцем для того, щоб у відповідний момент наш організм прокинувся. Ясна справа, що це не означає, що ми не повинні відпочивати. Відновлення часто є більш цінним, ніж саме тренування. Одної ночі перед стартом не вистачить, важливим є цілий тиждень перед забігом.

Однак часом трапляється, що стрес паралізує бігуна, тому не можна надмірно хвилюватись. Якщо налаштуємося, що на нас чекає виснажливий біг, що не дамо собі ради, то так і буде. Варто мотивувати себе і додавати оптимізму, наповнюватись оптимізмом у досягненні цілі. Знайти спосіб подолання страху означає знайти можливість мобілізувати свої емоції і вдало стартувати на марафоні. Страх перед стартом може стати причиною, яка змусить змагатися з внутрішніми обмеженнями. Але, зрештою, краще розказувати людям, як вдалося досягти настільки доброго результату, аніж пояснювати, що трапилося, що не пробігли з бажаним результатом і чому не було краще.

Дамо собі позитивного пенька

Останнім чинником, про який маємо попіклуватися, щоб досягти вдалого результату, є поставити собі чітку ціль. Це дозволить знайти відповідну мотивацію, буде штовхати нас до мети. Як тільки візьмемо для себе постанову, що хочемо її досягти, може виявитися, що перша криза стане дуже великою перешкодою. Однак ніщо не смакує краще, ніж перемога, пов'язана з досягненням власної мети.

Зараз ви читаєте новину «Неправильний марафонський біг може шкодити здоров'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути