четвер, 05 січня 2017 12:47

Не виходьте на мороз голодними - МОЗ

Не виходьте на мороз голодними - МОЗ
Фото: Minibanda

Перш ніж вийти на вулицю у холодну погоду, слід ситно поїсти. Це допоможе запобігти переохолодженню. Така рекомендація експертів МОЗ.

Медики повідомляють, що навіть при температурі, нижчій за +7°С погодні умови можуть викликати проблеми зі здоров'ям.

"Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з'їжте що-небудь. По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом", - рекомендують у міністерстві охорони здоров'я.

У морози першими потерпають дрібні кровоносні судини людини, пальці рук та ніг, ніс та вуха - бо мають тонкий жировий прошарок.

"Судини в кінцівках інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Ось чому циркулювання крові в кінцівках уповільнюється. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м'язи, нерви та навіть кістки. Температура, при якій можна переохолодитися, може бути навіть плюсовою. При переохолодженні температура тіла знижується до +35°С і нижче", - говорять лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як лікувати обморожене обличчя

Не радять у холодну погоду зігріватися спиртними напоями та курити. Замість цього рекомендують одягати під верхній одяг кілька легких кофт замість однієї теплої - так краще зберігатиметься тепло, носити рукавиці, шапки та шарфи, а якщо на морозі треба провести цілий день - брати з собою змінний одяг.

"Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно", - говорять у МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Не виходьте на мороз голодними - МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути