вівторок, 10 січня 2017 18:46

Дорослі можуть навчитися вимовляти "р", як діти

Автор: poradnikzdrowie
 

Якщо людина до зрілого віку не вимовляла звук "р", вона може осягнути це вміння після якісних занять з логопедом. Про це розповідає лікар Катарина Баковіч.

На сторінці poradnikzdrowie.pl по пораду до спеціаліста звертається пацієнт, який має 23 роки та завжди жив з вадою мови.

"Навчитися вимовляти звук "р" можна у будь-якому віці. Якщо ви не маєте вад у будові язика. Тому вам варто звернутися до логопеда, який вивчить анатомічну будову та фізіологію вашого язика, а потім зробить висновки. Регулярні вправи з логопедом та домашні тренування дозволять позбутися вади мовлення", - каже Баковіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти із затримкою мови дмухають на пір'їнку з висунутим язиком

Вимовляти звук "р" завдяки візиту до викладача по хоровому співу вдалося Валерії Профатило. Вона увесь шкільний вік мусіла потерпати від нерозуміння однокласників, які вимагали, щоб говорила інакше.

"Я пройшла час тривалих знущань. Тому що коли вчилася в школі, не могла вимовляти "р". Домашні називали мене Валерою, а в школі Лерою, і постійно, коли питали "дівчинко, як тебе звати?", часом я від цього страждала", - розповідає Валерія Профатило.

Викладач з хорового співу, професійний музикант, порадив говорити звук "р" інакше, наспівуючи. Валерія змогла вимовляти важкий звук за тиждень.

"Він порадив мені звук "р" пом'якшувати. Наприклад, де "робота" казати "рябота", замість "ручка" - "рючка". Тобто через пом'якшення ми тренуємо свій мовний апарат. І потім у мене вийшло. Допомогли розспівування. Завдяки їм "р-р-р" пійшов сам собою", - згадує Валерія.

Майже у 30 років навчилася говорити "р" інша жінка з проблемами мовлення Ліза. Вона брала уроки з логопедом по скайпу. Каже, перші успіхи у вимові побачила через два з половиною місяці регулярних занять. Вона тренувалась по 15 хвилин щодня.

"В дитинстві я вимовляла звук "р". Проте потім до нас приїхали родичі, і їхні діти, які ще не говорили "р" пробули в нас ціле літо. І хоч у мене був цей звук, але ще не став автоматичним, і я говорила неправильно просто тому, що звикла, а не тому, що не вміла. Під час навчання мені треба було з'ясувати, що цей "р" треба використовувати в мові. М'язи язика, які відповідали за вимову "р" не використовувались, і під час занять з логопедом треба було знову навчитися ними рухати. І з часом в мене вийшло. Заняття обійшлися по грошам, як покупка хорошої брендової сумочки", - розповідає Ліза.

Також Ліза радить родичам чемно поводитися з людьми, які проходять навчання з логопедом.

"Коли людина вчиться вимовляти "р", він спочатку буде звучати дуже голосно і виділятися зі слова. Але ні в якому разі не можна брати таку людину на кпини. Треба навпаки підтримувати, бо існує великий ризик, що в цей момент людина почне стидатися і перестане говорити. Перший час ми навіть займалися з чоловіком разом, він мене підтримував, ми разом придумували слова з "р".

Зараз ви читаєте новину «Дорослі можуть навчитися вимовляти "р", як діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути