вівторок, 31 січня 2017 15:22

8 кроків до здорової печінки

8 кроків до здорової печінки
Фото: stomach.austpharma.com.ua

Без печінки людина втрачає життя. Якщо має серйозну проблему з цим органом, недостатньо випити таблетку без рецепту. Так само, не вийде захиститися, якщо тільки дотримуватися здорового харчування. Про те, як берегти печінку здоровою пише zdrowie.gazeta.pl.

Печінка щодня виконує до 500 різних функцій в організмі. Виділяє жовч, спалює жири, вітаміни A, D, E, K. Вона допомагає виробляти енергію з їжі, яку спалює. Відповідає за синтез білків, регулює рівень гормонів. Також від неї залежить температура тіла та згортання крові, накопичує залізо та енергетичну субстанцію глікоген, керує цукром у крові.

Печінка має величезні відновлювальні здібності. І навіть тоді, коли спалює велику кількість токсинів, не дає про себе знати. Саме тому маємо про неї дбати.

1. Дбай про безпечні сексуальні зв'язки. Статевим шляхом передаються такі захворювання, як запалення печінки типу В, який призводить до цирозу печінки та навіть раку.

2. Проходь профілактичні обстеження. Ми швидко ідемо до лікаря, коли відчуваємо біль та інші виразні симптоми захворювання. Однак без зовнішніх проявів обстеження також необхідне. 80% людей, які мають гепатит С, який настає після запалення печінки типу С, не приходять в початковий час запалення. І у їхньому випадку лікуванням є тільки пересадка печінки. Тоді як на ранніх стадіях можна вдало лікуватися препаратами, які не дозволяють поширення вірусу.

У людей, які мають проблеми з печінкою спостерігають виснаження, апатію, депресивні стани, болі у м'язах та суглобах, зміни вигляду шкіри.

3. Не легковаж ударами в живіт. Кожен навіть не надто сильний удар в живіт, може призвести до пошкодження печінки та до того, що лопне її поверхня. Особливо це може статися під час ДТП. Коли навіть маємо враження, що нічого серйозного не трапилося, варто навідатися до лікаря.

Хоч так не є, що коли лопла печінка, то пацієнт. Не дочекавшись лікаря, може померти. По лопають внутрішні покриви. Однак існує ризик крововиливу у черевну порожнину. І тоді необхідним є невідкладне хірургічне втручання.

Чим більша печінка, тим краще вона захищена від ураження.

4. Зроби щеплення. Людей вакцинують від вірусного запалення печінки типу А і В.

5. Годуй її правильно. Їж свіжі харчі, попіклуйся, щоб не були страви занадто холодні або занадто гарячі. Постарайся їсти менше, але частіше - по 5-6 разів на день, за 2-3 години перед сном, щоб печінка могла відпочивати. Люби кролика, індика, яловичину, рибу, рис, картоплю, моркву, ягоди, молоко, йогурти та кефір, овочеві супи. Їж квашену капусту - вона забезпечить пробіотиком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як забруднене повітря отруює організм

6. Відмовся від шкідливих звичок. Печінка не любить алкоголь, нікотин, міцну каву та ліки. Не на користь гриби та гострі спеції. Так само шкідлива є жирна їжа, її надмір.

7. Піклуйся про гігієну. Запалення печінки типу А - це хвороба брудних рук. Нині люди значно рідше хворіють на жовтянку, проте елементарної гігієни варто дотримуватись.

8. Не переборщи з "помічниками" печінки. На фармацевтичному ринку існує багато засобів, які ніби мають подбати про здоров'я печінки. Так само варто бути обережними з іншими ліками - бо банальна таблетка від головного болю може в поєднанні з алкоголем, травами, може стати "вбивцею" печінки.

Якщо здається, що після застілля болить печінка, переконайся на початку, що це вона, а не жовчний міхур.

Часом можеш підтримати свою печінку ліками з артишоком, розторопшею, лецитином та холіном. Однак і перед вживанням цих засобів варто порадитись з лікарем.

Зараз ви читаєте новину «8 кроків до здорової печінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути