понеділок, 24 жовтня 2016 07:55

Запалення легенів назавжди змінює їхній вигляд

Автор: ФОТО З САЙТА www.interabota2010.ru
  На рентгені добре видно запалення. Від нього змінюється форма легенів. Пневмонію лікують в лікарні сім–десять днів
На рентгені добре видно запалення. Від нього змінюється форма легенів. Пневмонію лікують в лікарні сім–десять днів

— Від кашлю не могла відпочити ні вдень, ні вночі. Такий сильний, аж груди роздирав ізсередини, — каже 42-річна Софія Крилик із Полтави. — Три дні температуру збивала таблетками від бронхіту. Коли вночі піднялася до 40 градусів — викликала "швидку".

Жінку поклали в лікарню із запаленням легенів.

— Кололи антибіотики й робили інгаляції небулайзером, — продовжує. — Без цього, мабуть, не вижила б. Лікар сказав — якби ще день я погралася в Айболита, то легені просто сплавилися б. Через тиждень була вдома. Зараз п'ю вітаміни для відновлення імунітету.

— Людина не може відрізнити бронхіт від пневмонії. Обидві недуги є ускладненням вірусної інфекції, — розповідає 39-річний Євген Симонець, столичний пульмонолог і торакальний хірург. — При пневмонії є характерні хрипи. Їх чує тільки лікар через фонендоскоп.

Запалення легенів передається повітряно-крапельним шляхом. Може розвиватися, як типова вірусна інфекція. Буде слабкість, температура, ­нежить.

— Одні хворі можуть ходити так день, інші — кілька тижнів. А вже потім пневмонія повноцінно проявляється.

Хвороба супроводжується кашлем, великою кількістю гнійного харкотиння. Воно буває брудно-жовте, зелене або білого кольору. Дихання прискорене із задишкою. Віруси, бактерії чи грибки потрапляють у легені й розмножуються, а знижений імунітет не може їх побороти.

— Легені не можуть боліти. В них немає нервових закінчень. Болить плевра — плівка, яка вкриває зсередини грудну клітку й огортає легені. Коли пневмонія супроводжується ускладненням, запальний процес із легеневої тканини переходить на цю плівку. Вона від цього товстішає. Тому легені менше рухаються, людина не може глибоко вдихнути. Відчуває біль у грудях або під лопатками.

Хворому роблять рентген та загальний аналіз крові. За ним визначають — вірусна пневмонія чи бактеріальна. Від отриманих результатів залежить призначене лікування. Хворому дають антибіотики, відхаркувальні препарати й інгаляції.

— Інгаляцію не можна робити гарячою парою. Від неї судини розширюються і збільшується приток крові. Від цього набряк стає ще дужчим.

Якщо є прояви бронхіту — призначають спазмолітики. При набряку трахеї та бронхів — протинабрякові. Тривалість лікування залежить від збудника, віку пацієнта і здатності організму активно боротися із запаленням легень. Здебільшого це 7–10 днів. Кашель може тривати до шести-восьми тижнів після того, як недуга піде на спад.

— Ускладнені пневмонії виникають через слабкий імунітет, агресивного збудника або неправильне лікування антибіотиками. Коли призначають ліки як заманеться. Запалення легенів назавжди змінює їхній вигляд. Легені ущільнюються, ніби пожмаканий папір. На флюорографії видно, що їхні краї нерівні, ніби рвані. Я за рентгенівським знімком здорової людини можу сказати, хворіла вона на пневмонію чи ні.

Після пневмонії слабшає імунна система. Тому нову інфекцію підхопити набагато легше. Запальний процес у легенях негативно впливає на серце, нирки, головний мозок.

Зараз ви читаєте новину «Запалення легенів назавжди змінює їхній вигляд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути