понеділок, 30 травня 2016 00:55

"Вени пацієнта з ноги підшили до аорти. Потім — до серця"

Автор: фото надане Артуром Габрієляном
  Після операції на прямій кишці та на серці 69-річний чоловік добу провів в реанімації. Зміг ходити на третій день
Після операції на прямій кишці та на серці 69-річний чоловік добу провів в реанімації. Зміг ходити на третій день

69-річному киянинові одночасно видалили злоякісну пухлину прямої кишки та провели коронарне шунтування. Бо мав ішемічну хворобу серця. Втручання тривало 7 год. у столичному інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова.

— Хворий поступив зі скаргами на біль у серці та животі. Його мучила багаторазова відрижка, печія та нудота. З калом виділялася кров. Була задишка, — каже Артур Габрієлян з інституту ім. Шалімова. — Після обстеження чоловікові діагностували рак прямої кишки й ішемічну хворобу серця. Мав звужені судини, якими погано проходила кров. Це може спровокувати інфаркт міокарда.

Оперувати мали терміново. Бо пухлина росла, кровила.

— Перед хірургами постало питання — серце чи рак? Що оперувати в першу чергу? Поєднувалися дві серйозні патології. Якщо спочатку взятися за серце, кардіохірурги мають зробити повне незгортання крові. Це може привести до кровотечі з пухлини. Якщо вирізати пухлину, можна отримати інфаркт. Зважаючи на всі фактори, ми вирішили зробити дві операції одночасно.

Першими оперували кардіохірурги без зупинки серця.

— Ми зробили коронарне шунтування. Створили інший шлях для потоку крові до частини серця, що не забезпечувалася кров'ю. Для відновлення кровотоку венозні шунти — вени пацієнта, взяті з його ноги, підшили до аорти. А потім — до судин серця нижче місця звуження.

Після цього оперували пухлину прямої кишки. Додатково наркоз не вводили. Вирізали зло­якісне утворення з частиною пошкодженої ділянки і зшили кишківник.

— Одночасне втручання дає подвійну перевагу, але має такий же ризик. Ситуацію кожного пацієнта слід розглядати окремо. Поетапна робота є безпечнішою. За відсутності виходу оперуємо все за раз.

Перебіг операції залежить від анестезіологів.

— У житті не буває двох однакових наркозів, — каже 55-річний Юрій Лісун, анестезіолог інституту ім. Шалімова. — Головне, обстежити всі органи й системи людини. Бо їх зачепить наркоз. Тому маємо знати, як вони поведуть себе під час та після операції.

Добу пацієнт провів у реанімації. На третій день підвівся з ліжка. За 10 його виписали.

Зараз ви читаєте новину «"Вени пацієнта з ноги підшили до аорти. Потім — до серця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути