вівторок, 21 лютого 2017 05:30

"Почала боятися мікробів, які можуть потрапити в житло на взутті"

Автор: ФОТО З САЙТА www.boxingplanet.ru
  Наречена боксера Володимира Кличка американська актриса 26-річна Хайден Панеттьєрі двічі проходила лікування від післяпологової депресії після народження дочки Кайї-Євдокії у грудні 2014-го
Наречена боксера Володимира Кличка американська актриса 26-річна Хайден Панеттьєрі двічі проходила лікування від післяпологової депресії після народження дочки Кайї-Євдокії у грудні 2014-го

— Перші ознаки післяпологової депресії — втрата настрою, інтересу до життя, — розповідає столичний психотерапевт 33-річна Марія Дьяконова. — Жінка не має сил на догляд за дитиною. Немовля стає тягарем. Матері кажуть, що шкодують про народження немовляти, воно їм не потрібне. Відмовляються годувати, підходити до малюка. Можуть дратуватися, бити посуд. Піти з дому.

Післяпологова депресія трапляється в третини породіль. До порушення призводить ряд причин. Серед них — гормональна перебудова під час вагітності та пологів, внутрішні психологічні проблеми, негаразди в сім'ї.

— Гормональна система контролює нашу поведінку. Якщо є збої в її роботі, людина може стати агресивною або дуже вразливою. Жінку виснажує стрес під час вагітності та пологів, хронічне безсоння. Психіка не має ресурсів, щоб відновитися. Проблеми та непорозуміння в родині посилюють стан. Якщо їх не вирішити — депресія триватиме, навіть коли гормони нормалізовані.

Недуга часто буває у вимогливих до себе жінок. Хочуть все встигнути: і приготувати, і прибрати, доглянути себе й дитину.

— Мала 24-річну пацієнтку з Києва, в якої депресія виникла на фоні проблем із чоловіком, — продовжує психотерапевт. — У нього були нереальні вимоги до сімейного життя. Наполягав, щоб дружина постійно була в хорошому настрої, гарно виглядала. Він казав, що любив ту, яка важила 55 кілограмів. Та, що важить 90, йому не потрібна.

Клієнтка завжди любила порядок у домі. Але після пологів почала боятися мікробів, які можуть потрапити в житло на взутті та зашкодити малюку. Чоловіка змушувала митися в душі навіть після того, як він виходив покурити на балкон. Весь час витрачала на прибирання. Дійшло до того, що перестала виходити з хати.

Жінка зрозуміла, що їй ­потрібна допомога, і звернулася до психотерапевта. Лікування включало й сімейну терапію — розмови з чоловіком. Тривало півроку.

Коли жінка годує груддю, їй не можна приймати заспокійливе та антидепресанти. Тому післяпологову депресію лікують корекцією поведінки.

— Якщо породілля просто пригнічена, можна допомогти власними силами. Залучити родичів, бабусь-дідусів, друзів. Разом із жінкою налагодити режим дня. Дати можливість побути на самоті хоча б недовго. Погуляти. Посидіти в кафе з подружками. Матуся має спати в будь-яку вільну годину. Під час сну психіка відновлюється.

До психотерапевтів та психіатрів звертаються, коли поведінка жінки стає неконтрольована.

— Наприклад, коли годинами тре підлогу в помешканні чи миється в душі. Коли проявляє агресію не тільки на словах: кидається з кулаками на чоловіка, жбурляє дитину на ліжко. На жаль, у нас рідко звертаються з такими проблемами. У містах приходять хіба по заспокійливе до терапевта. А в селах ідуть до ворожок.

Легку депресію можна подолати за 5–6 зустрічей із психотерапевтом. Марія Дьяконова проводить із такими клієнтками сеанси гіпнозу.

Психоз не минає без ліків

Післяпологову депресію треба відрізняти від психозу. Ним хворіють дві зі ста породіль. Виникає в тих, хто до пологів мав схильність до психічних хвороб – шизофренії, маніакально-депресивного психозу.

– Порушення психіки з'являється в молодому віці – від 20 до 30 років. Якщо є схильність, як правило, спадкова, стресова ситуація запускає її, – каже психотерапевт Марія Дьяконова. – Для психозу характерна агресія, спрямована на тих, хто слабший – на дитину, батьків. Іноді на себе. Жінка може вкоротити собі віку або вбити немовля. Психоз неможливо подолати без ліків. І то, якщо породілля годує груддю, це обмежений список таблеток. Доводиться чекати, коли закінчить годувати.

Зараз ви читаєте новину «"Почала боятися мікробів, які можуть потрапити в житло на взутті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути