пʼятниця, 30 вересня 2016 05:40

"Кінську стопу" провокує грижа

 

— Приїхав у клініку 42-річний чоловік із Кременчука. У нього боліла спина і ще був парез стопи, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Минулого тижня, у вівторок, прихопило поперек, а в п'ятницю відмовила стопа. Біль стих. Цей симптом означає, що помирає нерв.

"Кінська стопа" або парез — хвороба, яку викликає грижа міжхребцевого диску. Вона тисне на нерв. Хворий не може підняти стопу, стати на п'яти. Ходить, волочачи ногу по підлозі.

— У такому випадку операцію слід робити протягом семи днів, як ослабла. Якщо протягнути два-три тижні, функцію стопи вже не відновити. Буває, хворого довго лікують, мордують місяцями. Це — медична помилка. Що швидше нерв звільнити, то більше шансів. Операція нескладна, триває 15 хвилин. Під мікроскопом видаляємо міжхребцеву грижу і звільняємо нерв.

Осінь — час, коли збільшується кількість звернень пацієнтів з грижами та парезами.

— Пов'язане це з копанням картоплі та збором урожаю. Традиційно кінець вересня й жовтень клініки перевантажені пацієнтами з грижами міжхреб­цевих дисків. Справа в тому, що люди піднімають важке — мішки, кошики з овочами. Не знаю, ким хворий працював, але картоплю точно копав.

У деяких випадках рухи стопи відновлюються одразу після операції. Але в більшості проходить кілька місяців, щоб нога повноцінно запрацювала.

Запис на консультації до Міжнародного центру нейрохірургії: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел. 0(44) 592 68 78.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35.

Зараз ви читаєте новину «"Кінську стопу" провокує грижа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути