понеділок, 15 квітня 2013 15:53

"Не дайте забути чоловікові, що він завойовник", - психолог

"Не дайте забути чоловікові, що він завойовник", - психолог
Фото: gazeta.ua

Психолог Людмила Гридковець радить 8 способів зміцнити подружні стосунки.

- У кожної людини кнопочка "увімкнути/вимкнути". Натисніть на неї. Треба не оцінювати чоловіка чи жінку, а підкреслити йому його позитивні сторони. Подивіться на свою половинку не з позиції: "Нам кудись бігти, щось робити", а "Який ти в мене хороший".

Як порадите освіжити стосунки людям, які тривалий час разом?

- Активізувати почуття дозволяють побачення зі своєю половиною. Зустрітися десь у парку, під пам'ятником, під годинником, а не у себе в спальні — це вже включає у підсвідомості романтичний настрій. Для чоловіка дуже важливо очікувати, завойовувати — це його збуджує. Для жінки дуже важливо, щоб її чекали. Кохайтеся в лісі. На природі, з тими запахами і сіном — ви повернете собі бажання і матимете в запасі ще на кілька років наперед. Робіть романтичні вечері: лише кілька канапок, вино, свічки і музика. Бодай раз на півроку проводьте вихідні удвох. Дітей віддайте бабусям, відкладіть роботу. У нас немає культури розуміння, що чоловік для жінки, а жінка для чоловіка. Чоловіку і жінці важливо відчувати, що вони — одне для одного. Разом лежіть у ліжку, займайтеся коханням, слухайте музику. А часто виходить: дітей віддали, свиней віддали. Дивляться одне на одного: слухай, давай хоч килими повитрушуємо. Українська нація — дітоцентрична. В родині все крутиться навколо дітей. Коли діти виростають, подружжя часто розпадаються, бо стали чужими.

Є ритуали, які зміцнюють сім'ю?

- Для відчуття єдності необхідно, щоб коли хтось із подружжя іде з дому, другий його проводжав. Не може собі чоловік дозволити спати, якщо жінка іде за двері. Вмійте прощатися на кілька годин. Це враження на весь день: там провів рукою, там поцілувала, там затримались долоні — ці моменти дають смак бажаності і прагнення повернутися туди, де на тебе чекає ласка, де недомовлена розмова кохання. Серед моїх клієнтів одна подружня пара мала проблеми сексуального характеру. Прожили разом 15 років. Порадила їм довго прощатися перед дверима вранці. Приходить до мене чоловік після цього: "Я цілий день на роботі крім своєї жінки ні про що думати не міг".

Чи зміцнює стосунки спільно пережита небезпека?

- Добре їхати в подорожі з елементами екстремальності. Одна 40-річну пару я відправила у сплав річками в Туреччині. Жінка розказувала: "Мені весь час здавалося, що він слабак. А побачила сильного і вправного. Стало прикро, що 15 років з ним прожила, думаючи, що він мене не вартий. А там збагнула, що мені до нього треба дотягнутися". Чоловік — менеджер середньої ланки, жінка — вчителька, мають двох дітей.

Моралізаторством займаються частіше жінки?

- Переважно, і це негативний метод. Вчителі належать до групи ризику. Їм важко утримати стосунки, бо переходять на моралізаторство і нотації. Повчань терпіти не можуть ні чоловіки, ні жінки. А реакція спротиву в чоловіка виникає швидше. Моралізаторство ніколи до добра не доводить: втомлює, відштовхує фактором гордині - я, мовляв, краще знаю, ніж ти. Краще діліться досвідом: "Ти знаєш, я побачила, прочитала. Може, тобі теж сподобається". Думають, що виправлять недоліки другої половини. Насправді це ілюзія. Базове правило: якщо я хочу, щоб змінилася моя половина, маю змінитися я.

Як дати раду з ревнощами?

- Якщо чоловік задивляється на молодших, треба зрозуміти, чому він це робить. Нерідко жінка сама запускає деструктивний механізм. Наприклад, чоловік сприймає молоду гарну дівчину просто з позицій мистецтва, а жінка починає порівнювати себе з молодими дівчатами. Вона розуміє, що зовні програє і починає накручувати себе. А чоловік несвідомо включається в її гру. Рахуйтеся з віковими гормональними кризами чоловіка, які стаються кожні сім років — у 14, 21, 28, 35, 42, 49. Саме тоді чоловіки або одружуються, або розлучаються. У старшому віці під гарячу руку потрапляють дружина й діти. На роботі ніби все добре, а приходить додому: і дружина вже не така, і стосунки не ті. Криза не триває більше року. Жінка має навчитися в цей час жити за принципом: "Нам бы день простоять, нам бы ночь продержаться". Або уявіть, що дитина підчепила вірус, вона зараз марить, і хтось би підійшов і почав з нею сваритися з приводу того марення. Так само і чоловік у стані кризи наче марить, і сперечатися з маренням не можна.

Зараз ви читаєте новину «"Не дайте забути чоловікові, що він завойовник", - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути