вівторок, 22 січня 2013 14:55

Як пережити перший рік шлюбу і не розлучитись

Як пережити перший рік шлюбу і не розлучитись
Фото: k-maksimenko.blogspot.com

"Теоретично, перший рік подружнього життя повинен бути суцільним святом, - каже одеський психолог Леонід Гусар, 47 років. – Молоді ще не обтяжені дітьми, побутовими клопотами та тягарем прожитих років. На практиці ж саме цей рік стає випробувальним терміном, який для багатьох закінчується розлученням. Але дуже багато залежить від налаштування пари. Особливо від настрою дружини, бо саме жінки у 8 з 10 випадків стають ініціаторами розірвання стосунків".

Не буде так, як на побаченнях. Дайте можливість другій половинці бути собою, розслаблятися вдома, бути не ідеальним. „Дім, це місце де людина має почуватися безпечно, -  каже Леонід Гусар. – Не може чоловік прийти з роботи після 8 годинного робочого дня і бути героєм-коханцем. Але навіть якщо може, то недовго він так протягне".

Налаштуйтесь на довге сімейне життя. Перший рік це не іспит, як думає багато молодят, це перший кілометр марафону, це один з 30, 40, 50 років, кому скільки відміряно, щасливого життя вдвох. Психолог радить вести зворотній відлік. Наприклад, на першу річницю весілля можна замовити сувеніри чи торт з написом „до Золотого весілля залишилося 49 років".

Забудьте про статистику. Часто молодята не мають хорошого прикладу для наслідування – батьки розведені, друзі розлучаються та й державна статисика невтішна. Молодь і налаштовується на негатив, почувається безпорадними. „Ми просто ще одні, хто не ужився разом", - часто пояснюють свій вчинок ті, хто стоїть з документами на розлучення. Знайдіть хороший приклад. Покопирсайтеся у минулому сім'ї. Наперно, у кожного знайдеться романтична історія про дідуся і бабусю, які прожили разом не один десяток років. Згадуйте їх частіше, роздрукуйте фото з архіву і візміть у рамку.

Не ведіть підрахунок знаками уваги та компліментам. „Цим зловживають особливо перекрасні половинки, - каже психолог. – Часто, коли у дружини поганий настрій, вона починає колупатися у стосунках. От, мовляв, до шлюбу він мені троянди кожен тиждень дарував, а тепер - раз на місяць. Любов згасає! Все, треба розлучатися!". Психолог радить проявляти ініціативу у романтичних вчинах і не чекати подвигів у відповідь. Даруйте те, що ви можете подарувати (компліменти, романтичні вечері, дрібнички, листівки і т.п.) просто тому, що кохаєте.

Не думайте, що партнер зміниться. І тим більше не намагайтеся його змінити. „Одружившись ви „купили" певний товар, - наводить приклад пан Леонід. – Наприклад, це самовар, але згодом ви вирішили що вам було б краще придбати пилосос. Ви починаете перероблювати самовар на пилосос, але у результаті не отримуєте пилосос, але отримуєте розбитий вщент самовар". Якщо недоліки чоловіка чи дружини дуже заважають – напишіть їх на листочку. Прийміть їх як данність і періодично переглядайте. Згодом ви будуте дивитись на цей список так само спокійно, як наприклад, на список покупок у супермаркеті.

Бережіть і не випробовуйте. „Одна моя пацієнтка хотіла оновлення стосунків, - розповідає психолог. – Вона купила ще один мобільний і фліртувала з власним чоловіком, була дуже милою і уважною. Він закохався до нестями і дуже переживав, а коли вона йому зізналася – не зміг вибачити. Це при тому, що у них були і до цього розіграшу хороші стосунки". Не провокуйте конфлікти, не ризикуйте стосунками, не створюйте штучних ситуацій щоб перевірити почуття та вірність.

Не зациклюйтесь. Стосунки у шлюбі не повинні бути єдиним, що вас турбує. Читайте книжки, майте хоббі, будьте цікавим самі собі – тоді і буденне життя буде цікавим і гармонійним.

Заведіть традиції власної сім'ї. Святкуйте маленькі свята, майте „особливу" кав'ярню, „свої" місця. Дуже добре якщо традицією будуть якісь благодійні вчинки. Наприклад, один вихідний на місяць присвятіть волонтерській діяльності, придбайте для дитячого будинку канцтоварні дрібнички чи провідайте літню людину у будинку для пристарілих. Це дозволяє духовно зростати, що дуже важливо для щастя.

 

Зараз ви читаєте новину «Як пережити перший рік шлюбу і не розлучитись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути