понеділок, 11 липня 2016 00:30

У твердопаливний котел закладають тирсу й обрізки дошок

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.kotel.poprostomu.com
  Твердопаливні котли обладнують автоматичними терморегуляторами, вентиляторами та зворушувачами
Твердопаливні котли обладнують автоматичними терморегуляторами, вентиляторами та зворушувачами

— Найвигідніший той котел, у якому спалюють усе підряд. Я поставив такий вдома, — розповідає 41-річний киянин Володимир Борисов. Живе у приватному будинку в передмісті. Працює в автомайстерні. — Підбив начальника, щоб на роботі такий купив. Бо носилися раніше з обігрівачами. Незручно. Після подорожчання електрики стало жирно так грітися. Там 500 "квадратів". Поставили котел твердопаливний із автоматикою. Раніше зимою не хотілося ставати до роботи через холод, доки розкачаєшся. Тепер — комфортно.

Палять тирсою та обрізками з виробництва дощок.

— Біля нас пилорама. Домовляємося з ними по-дружньому. Вони віддають відходи за символічну плату. Ми їм із ремонтом помагаємо, коли треба. Кузова дров вистачає майже на місяць, — каже Володимир Борисов.

Твердопаливні котли обладнують автоматичними терморегуляторами, вентиляторами та зворушувачами. Контролюють процес горіння.

— Закладають дрова, вугілля, тирсу чи інше тверде паливо. Підпалюють і виставляють температуру. До котла можна не підходити від семи годин до двох днів. Якщо є бункер автоматичної подачі палива — то більше, — говорить 24-річний Микола Дзюба, столичний менеджер з продажу опалювальної техніки. — За той час паливо не просто горить, а тліє. Виділяється газ, який згорає у спеціальній камері. Завдяки такій технології ефективність твердопаливних котлів складає 80 відсотків. Тепло не вилітає у трубу, як у буржуйці.

Котли для житлових будинків і виробничих приміщень відрізняються за конструкцією та потужністю.

— Технологією передбачається горизонтальне або вертикальне розміщення камери згорання і теплообмінника. Котли з горизонтальними камерами — дешевші. Вони менш потужні — до 50 кіловат. Цього достатньо, щоб обігріти житло до 400 "квадратів". Моделі з вертикальним теплообмінником призначені для промислового використання. Їхня мінімальна потужність 60 кіловат. Для них є великий вибір пресованого палива. Якщо є можливість самому заготовити тирсу, стружку чи гілля, то використання котла ще вигідніше. Тоді потрібно стежити за станом теплообмінника. Не можна, щоб він забивався сажею.

Зараз ви читаєте новину «У твердопаливний котел закладають тирсу й обрізки дошок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути