пʼятниця, 09 вересня 2016 06:00

У печі за годину згорає менше склянки солярки

Автор: ФОТО З САЙТА www.dom-i-dacha.com.ua
  Європіч використовують на дачі чи в селі круглий рік. Влітку — для приготування їжі. Узимку гріє приміщення
Європіч використовують на дачі чи в селі круглий рік. Влітку — для приготування їжі. Узимку гріє приміщення

— У Німеччині промислові приміщення, теплиці й житло опалюють європіччю. Вона працює, як газова плита. Колись був на заробітках і привіз таку собі. Користуюся вже 10 років, — розповідає 46-річний Сергій Устимчук із села Якушинці Вінницького ­району.

Із жінкою доглядають худобу, мають теплиці.

— Раніше думав, чим гріти ті приміщення. Ставив котли, робив парове опалення. Свиням варили їсти на дров'яній плиті в літній кухні. Доки закипить 10-літрова каструля, проходило дві години. Тепер їсти худобі готуємо за 40 хвилин.

До німецької печі чоловік торік придбав ще дві українського виробництва.

— Наші не гірші за німецькі. Якісні й працюють за тим самим принципом. Одну завіз матері в село. В неї нема газу, їсти готувала на балоні, — каже Сергій. — Поставив у кухні європіч замість плити. Всю зиму мати ще й опалює нею хату. Безшумна, працює, як газова плита. Єдине — не радять ставити у спальні, бо спалює кисень. Цього року мати лише раз палила грубу, коли були сильні морози.

Європіч працює на солярці й гасі. Пальне заливають у бак.

— За годину в печі згорає менше склянки палива. За добу — майже 2 літри. Виходить, опалення коштує 30 гривень на день, — говорить Сергій. — Це найдешевший спосіб нагрітися й водночас приготувати їжу. Піч гарна, не займає багато місця.

Раз на два місяці чоловік проводить технічний огляд. Із бака зливає залишки солярки й протирає її від пилу та бруду.

— Мене так навчили німці. Вони дбають про техніку, — пояснює Сергій. — Ще не було такого, що не завелася чи не працювала. Таку плиту добре ставити на дачі чи в селі. Потрібна весь рік. Узимку — гріти. Влітку — для приготування їжі. Європіч зручно переносити. Коли з хлопцями їдемо рибалити з ночівлею, беру із собою. Важить трохи менше 6 кілограмів, поміщається в багажник. На ній смажимо свіжу рибу.

Європіч коштує від 700 до 1200 ­гривень.

Зараз ви читаєте новину «У печі за годину згорає менше склянки солярки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути