середа, 25 квітня 2012 06:15

У домі з пляшок немає вогкості

Автор: фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  Львів’янин Володимир Біжик обходить будинок, який зводив п’ять років. Пляшки купував у магазинах, барах, у циган
Львів’янин Володимир Біжик обходить будинок, який зводив п’ять років. Пляшки купував у магазинах, барах, у циган

Із 25 тис. пляшок військовий пенсіонер 52-річний Володимир Біжик збудував двоповерховий житловий будинок у селі Боберка Турківського району на Львівщині. Зводив його п'ять років. Минулої осені накрив.

— Усе робив сам. Уручну викопав та залив фундамент, звів стіни, дах, — розповідає Володимир Йосипович. — Маю свою пилораму. Вікна й двері теж зробив. Залишилося скрізь поштукатурити зсередини, встановити котельню на дрова. До кінця цього року закінчу все й переселюся зі старої хати з дружиною та молодшим сином.

Будівельною справою Біжик захопився, коли вийшов на пенсію.

— На 1600 гривень у місяць не дуже розжинешся. То почав підробляти на будовах. Жінка не працює. Квартири нам держава так і не дала. Тож іншого вибору не було, як самому зводити дах над головою. Ідея з пляшками з'явилася випадково. До того ніде такого не бачив і не чув. Просто, коли купляли у селі стару хату, на подвір'ї знайшов гору пляшок з-під шампанського. Думав спочатку їх на фундамент дати, а хату з цегли звести. Але порахував, що пляшка обходиться у 15 копійок, а цеглина коштує гривню. То виходить, зекономив більше ніж половину коштів.

У будинку на 160 кв. м на першому поверсі три кімнати, кухня, ванна, коридор, комора. На другому — ще три кімнати й коридор. Зовні будинок викладений до самого верху пляшками. Цегла лише навколо вікон, вхідних дверей округлої форми та на стику стін. Усередині несучі й міжкімнатні стіни — цегляні. Перекриття — дерев'яне.

Половину пляшок Володимир Біжик купив, решту назбирав.

— Їздив по всьому району, домовлявся з продавцями в магазинах, барах, щоб мені їх відкладали. Одному цигану замовив, він у Турці зі смітників збирав, йому платив по 15 копійок за штуку. Із кольорових викладав ромби. Клав на цементний розчин, зверху теж мастив цементом. Коли пляшки відпотівають, розчин починає плавати. Тому треба почекати з годину, аби підсох. Ганчіркою протирав дно.

Будинок із пляшок тепліший за цегляний на 20—30%. Вогкості в такому ніколи не буде.

— Стіни добре провітрюються і мають подвійну прослойку, бо повітря є в пляшках і між цеглинами. Воно служить добрим утеплювачем. Тому взимку тримає тепло. Влітку в такому будинку прохолодно. Такий собі термос.

Стіни, споруджені зовні з пляшок, а всередині — із цегли, набагато товстіші, — говорить будівельник зі Львова 49-річний Євген Лозюк. — Технологія будівництва проста й не вимагає кваліфікованої робочої сили. Матеріал майже дармовий. Ще не потрібно витрачатися на зовнішню штукатурку, бо пляшки є і прикрасою. Скло екологічно чисте, пляшки — дуже міцний матеріал. Навіть трактором по ньому можна їздити. Якщо будинок із пляшок правильно спорудити, він буде надійний і довговічний. Стіни тріщин не  дають. Стоятиме, доки не знесуть.

Зараз ви читаєте новину «У домі з пляшок немає вогкості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути