вівторок, 17 травня 2016 00:45

При стоматиті тварина п'є холодну воду

— Часто господарі дають худобі надто грубий корм чи гарячу кашу. Через це в роті пошкоджується слизова і виникає стоматит, — розповідає ветеринар Ігор Святний, 37 років, із Києва. — Це найчастіша причина викликів. Бо господарі не ­можуть зрозуміти, що трапилося з коровою чи свинею. Чавкає і треться головою об груди. Дуже обережно захоплює корм, повільно жує і викидає його з рота. Залишається голодна.

Слизова рота набрякає, червоніє, опухає, покривається виразками. Тварина страждає від спраги і охоче п'є холодну воду. У неї рясне слиновиділення. Може бути розлад травлення — пронос або закреп.

— Худобу переводять на рідкі корми, слизисті відвари, киселі, бовтанки. Дають багато свіжої води. За допомогою спринцівки промивають рот антисептичними розчинами — фурациліном, риванолом, содою, перекисом водню, відваром квітів ромашки, ­листя шавлії, череди. Вдувають пудру із сульфаніламідів. Мастять люголем.

Зараз ви читаєте новину «При стоматиті тварина п'є холодну воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути