понеділок, 13 лютого 2017 00:55

Плісняву знищують оцтовою кислотою

Автор: ФОТО З САЙТА www.parazit.pro
  Грибок з’являється на вікнах восени. Взимку активно розмножується від тепла та вологи, яка збирається на склі
Грибок з’являється на вікнах восени. Взимку активно розмножується від тепла та вологи, яка збирається на склі

— Кілька років намагалася вивести плями плісняви на вікні у квартирі. Мила содою, господарським милом, хлоркою. Але за кілька місяців грибок з'являвся знову. Тепер знайшла більш дієвий спосіб. Витираю розчином оцтової кислоти та цинку. Засоби купила в аптеці, — розповідає 24-річна Ганна Василенко з Чернігова.

У зимовий час на вікнах, які не тісно закриваються, з'являється конденсат — краплі води. Від вологи стіни покриваються грибком. Щоб вивести плісняву, спочатку слід висушити поверхню. А потім обробити хімічними речовинами.

— Грибок часто присутній на рамах вікон ще з осені чи літа. Коли волога з вулиці потрапляє в щілини, — каже киянин Сергій Вовк, 30 років. Він — менеджер магазину будівельних матеріалів. — Однак розмножуватися починає в зимову пору, разом із сезоном опалення. Тоді пліснява може розповсюдитися на підвіконня чи навколо рами. Тому перше, що варто зробити — перевірити, чи правильно встановлені вікна, чи ущільнені. А тоді починати сушити місця навколо них.

Верхній шар плісняви знімають будівельною щіткою та змивають розчином хлорки.

— Хлорку розчиняють у воді в співвідношенні один до п'яти. Вдягаєте гумові рукавиці, бажано респіратор на обличчя, мочите щітку чи ганчірку в тазику з хлорованою водою і змиваєте. Потім провітрюєте приміщення. Коли висохне, обробляєте протигрибковою сумішшю. Для цього берете 200 грамів оцтової кислоти, 200 грамів борної кислоти та літр води. Щіткою мастите стіни, вікна, підвіконня. Кругом, де був ­грибок.

Готову суміш проти плісняви можна придбати в будівельних магазинах. Це засоби з мідним купоросом і хлором. Скло вікон бажано не обробляти надто агресивними речовинами з великим вмістом борної кислоти. Так можна отруїтися.

— Для поверхні скла ­можна взяти тривідсотковий розчин перекису водню, олію чайного дерева чи масло насіння ­грейпфрута. Беруть їх чайну ложку на чашку води й розпилюють.

Плями з книжок виводять формаліном

Плісняву з книжок не можна витирати ганчіркою. Бо тоді вона може ще глибше в'їстися в папір.

— Книжку, як і хлібницю, доведеться просушувати, провітрювати. А потім обробити уражені місця тривідсотковим розчином формаліну, — каже Сергій Вовк, менеджер магазину будматеріалів. — Якщо на книжці залишилися плями від грибка, їх акуратно просочують перекисом водню. Між сторінками кладуть аркуші щільного білого паперу. Залишають на годину, а потім видаляють надлишок перекису серветками.

Щоб запобігти появі цвілі на книжках, їх потрібно провітрювати та просушувати. Книжкові шафи краще не ставити біля сирих стін.

Зараз ви читаєте новину «Плісняву знищують оцтовою кислотою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути