понеділок, 13 квітня 2015 00:55

Ковбасу начиняють саморобним шприцом

Автор: фото: Вiктор Гаманчук
  Саморобні шприци для начинки ковбаси роблять із труби і спеціаль­ного поршня
Саморобні шприци для начинки ковбаси роблять із труби і спеціаль­ного поршня

— Фарш для ковбаси ­роблю на електром'ясорубці, а от начиняю тільки шприцом. За два з половиною оберти ручкою заганяю два кіла фаршу в ковбасу, — каже 52-річний Віктор Гаманчук із міста Полонне на Хмельниччині. — Вже зо два десятки років маю справу з регулярною переробкою свинини, збудував коптилку. Начинка м'ясорубкою — то довго й нудно. Шнек мне фарш, робить з нього кашу. Із жирноватішою масою взагалі не справляється: ти його туди, а воно назад.

Зупинився на шприцах для наповнення ковбасних оболонок.

— Ціни на них починаються від 3,4 тисячі гривень, — продовжує. — Мені не по кишені, то я почав шукати поради, як змайструвати саморобну модель такого шприца. Знайшов і зробив. Використав деталі з металолому й відходи із власної майстерні. Трубу дав знайомий газівник. З інструментів потрібні зварювальний апарат, болгарка і дриль.

Якщо вдома є все потрібне, зробити такий станок можна за півдня.

— Жінки були в захваті від нього. Мусив виготовити ще кілька шприців для знайомих, — згадує розробник станка для начинення ковбаси 55-річний Юрій Грицик із міста Хуст на Закарпатті. — Всім подобається, бо зарядив трубу і три-чотири метри ковбаси за пару хвилин готові. Таким пристроєм кабанчика можна переробити за 10–15 хвилин, а м'ясорубкою треба годину мінімум. Почалося з того, що мені приносили на ремонт подібні пристрої промислового виробництва. Їх придумали ті, хто ковбаси не набивав. Гвинтовий шток потребує багато обертів для подачі й виходу поршня. У моїй розробці прохід поршня відбувається за три оберти.

В основі — металева або пластикова товстостінна труба від 10 сантиметрів у діаметрі. Щоб рука легко проходила для заправки фаршу.

— Передня заглушка і поршень вирізані з текстоліту товщиною 10–15 міліметрів. Купую його на базарі. Заглушку підганяю під діаметр труби й закріп­люю шурупами, — розповідає. — Шток виготовляю з вінця маховика від двигунів "Москвича", "Жигулів" чи "Запорожця". Вирівнюю його на наковальні холодним. Спочатку не знав, то нагрівав у кузні. А раз попробував холодний, то вийшло краще, бо зубці не деформуються. З одного вінця можна зробити три штоки для шприца — по 30 сантиметрів. Шток приводиться в рух від ручки через шестерню. Її найкраще брати від стартера. Горловина і струбцинка — від старої м'ясорубки.

На матеріали для виготовлення станка майстер витрачає не більше як 50 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ковбасу начиняють саморобним шприцом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути