вівторок, 23 лютого 2016 06:55

Холмогорський гусак важить, як півторамісячне порося

Автор: Фото надане Анатолієм ПАУКОМ
  Птахівник Анатолій Паук: ”Холмогорські гуси стійкі до хвороб, не бояться морозів. Мають розвинений батьківський інстинкт”
Птахівник Анатолій Паук: ”Холмогорські гуси стійкі до хвороб, не бояться морозів. Мають розвинений батьківський інстинкт”

29-річний Анатолій Паук із села Байківці Тернопільської області 15 років вирощує гусей холмогорської породи. Починав із трьох. Тепер тримає більше 20, від них щороку має понад 80 гусенят.

— Уперше побачив цю породу на базарі, коли вчився в сьомому класі. Мені вони так припали до душі, що вирішив купити. Протягом року збирав гроші, які батьки давали на шкільні обіди. Добавив ті, що подарували на день народження, і поїхали з батьками до жінки, яка продавала. Вибрали трьох двотижневих гусенят. Заплатив 250 гривень. Із них усе й почалося, — розповідає Анатолій.

Холмогорські гуси — порода, створена схрещуванням російських білих із китайськими. Стійкі до хвороб, не бояться морозів, невибагливі в утриманні. Добре відгодовуються на пасовищі. Важать до 12 кг, як півторамісячне порося. Мають широкий і масивний тулуб. Над дзьобом — оранжево-червона шишка, яка утворюється після 6 місяців. Шия довга, під нею є шкірний наріст — гаманець. Крім м'яса, дають багато жиру, пера. Пуху з одної гуски наскубують 350 г. Можна набити подушку.

— У мене є білі, сірі, голубі й рябі. В літературі пишуть, що самиці несуть у середньому по 30 яєць на місяць. Насправді це не так. Молода гуска несе до 12 яєць, старша — до 15. 80 відсотків — запліднені. Продуктивна гуска може й 10 років нестись. Переглядаю яйця на лампу, чи є зародок. Зберігаю в лотках, як і курячі, гострим кінцем донизу. Щодня перевертаю, щоб не засихали. Кожне підписую, коли знесене і від якої гуски. Починають нестися в лютому. Через місяць гуска скубе на животі пух. Закладає ним усе гніздо й сідає на яйця. Я підкладаю не більше 10 яєць, щоб могла всі накрити. Через 30 діб вилуплюються гусенята. За два місяці вони вже важать по 4 кілограми. У холмогорських гусей дуже розвинений батьківський інстинкт. Не підпустять ні чужих птахів, ні собаки, ні лиса. Самиця й самець по черзі стережуть пташенят.

Кращий молодняк Анатолій Паук відбирає через півроку.

— На їжу пускаю лише відбракованих гусей. Хороших тримаю на продаж. Дорослий гусак чи гуска коштує від 800 до 2 тисяч гривень, залежно від величини й краси. Яйця купують по 250 гривень. Мої гуси є в багатьох областях. Намагаюся щороку оновлювати поголів'я. Їжджу на різні виставки, там купую чи міняю.

Годує птицю двічі на день пшеницею й кукурудзою. В період запліднення дає вранці пшеницю, а ввечері — овес із тертими буряками.

— Гуси не бояться морозу. Тому можна тримати і в дерев'яному сараї. Підстилаю їм тирсу або солому. Воду міняю щодня, нічого в неї не добавляю. Як тільки сходить сніг, ідуть на пасовище. Туди вигонимо, а назад самі приходять. Улітку майже не їдять зерна, — каже Анатолій.

Комогори охороняють двір, наче собаки

40-річний Іван Юрпольський із Млієва на Черкащині тримає гусей-комогорів. Голова птаха цієї породи вирізняється великим горбатим дзьобом, як в орла. Гусак важить 9 кг, гуска — на 2 кг легша. Пір'я — кучеряве. Що закрученіше, то породистіший птах.

— У нашій області такі гуси є ще у двох господарів. Тримаю заради краси. Різати шкода. В Німеччині їх цінують, як в Індії — корів. Комогори в мене появилися 10 років тому. Їздив за ними спеціально в Київ на виставку. Звикають до господаря, наче собаки. Добре двір охороняють. Перші два яйця відбраковую. В інкубаторі погано висиджуються, краще — під гускою. Буває, що й гусак сидить.

В їжі комогори невибагливі. Взимку їдять зерно, сіно й січку. Влітку пасуться.

Зараз ви читаєте новину «Холмогорський гусак важить, як півторамісячне порося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути