— Зимою вихід з інкубатора вищий, ніж влітку. Бо зимою в приміщенні ідеальна температура, вологість. А влітку треба ще кондиціонер включати, уважно стежити за всім, — каже 56-річний Сергій Власенко з міста Біла Церква Київської області.
Він має птахоферму. Понад 20 років вирощує перепілок, фазанів і куріпок. Із сотні яєць має щонайменше 80 курчат. Радить, як обрати інкубатор, залежно від господарства, і правильно ним користуватися.
— Зараз люди більше довіряють інкубаторам, а не квочкам, — каже. — Бо квочка може покинути сідало, яйця замерзнуть. А з ящика не дінуться нікуди. Інкубатори були ще в Древньому Римі. Яйця складали в дерев'яні ящики, чіпляли на безпечній відстані над вогнем. Так виводили фазанів. За тисячоліття інкубатори не дуже помінялися. Тільки стало більше автоматики, й вогонь замінили на електрику.
Люди частіше купують пристрої з автоматичним регулюванням.
— Я все регулюю вручну. Так надійніше, але треба довше гратися. Якщо вже купувати автоматику, то тільки дорогу і якісну. Зараз дилери завозять дешеві інкубатори, автоматика бреше. Люди купують і не розуміють, чого в них малий вихід.
Новий інкубатор радить перевірити.
— Недавно дзвонив один дядько, — продовжує. — Він купив інкубатора, зробив закладку строго по термометру, який продається в комплекті. А вихід — 25 процентів. Перед закладкою я перевіряю всі пристрої. Всередину на яйця кладу спиртовий термометр, додатково — ртутний. З 10 термометрів нормально працюють тільки п'ять-сім. Прилади, які вимірюють температуру й вологість, залежать від напруги. Якщо вона стрибає, треба брати стабілізатор. Ще має значення, загружений інкубатор чи ні. Для повного підходить один режим, для заповненого наполовину — інший.
Температура повітря приміщення, де ставлять інкубатор, має становити +18..22°С.
— Це велика рідкість, якщо інкубатор працює ідеально зразу. Частіше його треба регулювати. Любий інкубатор хороший тільки тоді, коли добре настроєний, стоїть в одному місці. В одного господаря працює прекрасно, а віддав сусіду — нічого не налупилось. Температура всередині має бути 40 градусів, але яйце не повинно нагріватись вище 37,8. Коли більше, збавляти треба дуже обережно. Буває різко занизять і яйця пропадають. Люди дивуються, кажуть: "Ну один день було 41 градус, але ж 20 днів була норма". Не розуміють, що годину щось не так — і курчата здохли. Потім не відкачаєш. Ввесь період висидки має строго відповідати нормі.
Сергій Власенко має промисловий інкубатор на тисячу яєць. Останнім часом користується маленькими по 20 штук. Має їх 25. Каже, так зручніше.
2 метри на секунду має бути швидкість повітря в інкубаторі, ідеальна для висиджування яєць. За вищої яйця висихають, за нижчої — паряться.
70 відсотків має становити вологість повітря в приміщенні, де працює інкубатор.
Коментарі