вівторок, 23 червня 2015 06:25

Газонокосарку підбирають за величиною газону

— За минулий рік спалив дві косарки. Третю взяв професійну, з грубою лєскою, — каже вінничанин 37-річний Юрій Трачук. — Якби хто зразу пояснив як вибрати, то зекономив би купу грошей та нервів. Перша моя косарка — тример. Думав, для бур'янів у садку вистачить. А він повільний. Квадратний метр косить 40 хвилин. Великого бур'яну з грубими стеблами не бере. За місяць щоденного косіння згорів двигун тримера.

Фахівці радять перш ніж купувати газонокосарку, випробувати її.

— В кожному місті є магазини, що здають техніку в оренду, — говорить 43-річний Ігор Постовий з інтернет-магазину "Садова техніка". — Візьміть на кілька годин і спробуйте покосити подвір'я. Краще брати професійну техніку, якщо треба косити кілька соток на місяць.

Техніка для газонів буває любительська, напівпрофесійна та професійна. Двигун і ножі любительської — найпростіші. Тому за короткий час вона підстриже маленьку територію. Найменшу газонокосарку на колесах беруть для 1–3 соток.

— Раджу звертати увагу на товщину лєски. В професійних використовується 1,8–2-міліметрова, — продовжує. — Зараз є китайські обманки, ніби з великим двигуном, але потужність мала, то там — тонка лєска 1,5 міліметра. Вона швидше рветься і не все скошує. Малопотужна машина гектар стригтиме тиждень.

Напівпрофесійна газонокосарка впорається з 10 сотками. Може косити три-чотири дні на тиждень. Професійною технікою працюють і щодня. Такі машини мають вбудовану муфту, що захищає ніж від камінців та сміття. Корпус зроблений з чавуну. Не трісне й не проржавіє.

— У деяких моделях є функція мульчування. Косарка меле зрізану траву й тонким шаром вкриває газон. Це замінює компост і затримує вологу в землі, — каже Ігор. — Газонокосарками можна стригти лише газонну траву. Там, де бур'ян, треба працювати мотокосою. Сучасні моделі мають функцію, коли електрична чи бензинова коса кладе покоси з трави.

Юрій Грицик із міста Хуст на Закарпатті косарку зробив самостійно.

— Взяв двигун від мотоблока, зварив під нього підставку з колесами від тачки. Через ремінь крутний момент іде на редуктор — для збільшення потужності. Звідти на ножі, закріплені між двома залізними кругами по півметра в діаметрі. Це щоб був більший захват і траву клало в покоси. Ножів три штуки з твердої сталі, щоб справлялися із задерев'янілою травою. Довжиною по 7 сантиметрів. Не ставив лєску, бо як потрапить у сіно, то корова може відкинути копита. Тарілки піднімаються, тому якщо треба лишити гриву для газону, то теж можна користуватися.

Зараз ви читаєте новину «Газонокосарку підбирають за величиною газону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути