— Ще рік тому наших продавців рідко просили врізати чверть буханця, а зараз це масово. Через кризу українці почали більше їсти простого, дешевого хліба. Купують переважно житній. Вироби з цукатами, горіхами беруть менше, — розповідає 57-річний Валентин Мельниченко, головний технолог з інновацій "Концерну Хлібпром".
Найдешевший житній хліб без додатків, простої рецептури водночас найкорисніший, каже лікар-дієтолог 63-річна Ольга Муштрук зі Львова.
— У хлібі багато корисного, — пояснює. — Тут багато вітамінів групи В, особливо в житньому. Саме цей вітамін сприяє жировому й білковому обміну в організмі. Також міститься 16 мінералів. Серед них — калій, магній, селен, цинк. Існує хибний міф, що клітковина не є корисною, бо не засвоюється організмом. Однак корисні бактерії кишківника не люблять м'яса, вони харчуються хлібом. Так посилюється моторика шлунка, виводяться токсини, а отже — підвищується імунітет.
Якщо в людини хворий шлунок, має їсти пшеничний, але вчорашній. Дітям віком від року до трьох можна вживати по 100 г хліба. До 5 років — до 150 г. Підліткам корисні інші норми: дівчаткам — 350 г хліба, хлопчикам — 400–450. У дорослих кількість потрібного хліба залежить від маси тіла. При нормальній вазі можна їсти 250 г — 300 житнього і 120 пшеничного, худій людині потрібно 320 г, з ожирінням — до 150 г.
— Зараз є модний тренд на ринку — бездріжджовий хліб або хліб на заквасці. Люди гадають, що саме він корисний, а інший — шкідливий. Це неправда. Дріжджові бактерії — цілком органічні. Це підтверджують науковці з Чехії, Польщі, Нідерландів. Професор Польської академії наук Лукаш Пуласкі коментує, що дріжджові бактерії гинуть при температурі 65 градусів за 5 хвилин. А хліб печеться при 99 градусах. Щоби хліб виріс, треба додати або дріжджів, або закваски. Однак закваска — це є борошно, вода, кислі бактерії плюс ті ж дріжджі. Тому абсолютно бездріжджового хліба не буває.
21 рік виповнився найпопулярнішому у Львові батону "Сихівський". Його рецептуру розробив Валентин Мельниченко з "Концерну Хлібпром". "Сихівський" подобається споживачам, бо має солодкуватий смак і добре ріжеться.
Що треба знати про хліб:
— Житній хліб можна їсти з 3-річного віку.
— Хлібницю потрібно протирати водою з оцтом.
— Класичний хліб містить чотири складники: борошно, воду, сіль, дріжджі. Покращені сорти мають також яйця, жир, цукор.
— Хліб в упаковці не підробляють, бо обладнання дороге.
На ринку є 15 відсотків упакованого хліба.
Пакований білий хліб можна зберігати 48 годин після виходу з печі, чорний — 72 години. Непакований білий — 24 години, чорний непакований — 48.
Коментарі