— У піст готуємо вареники з чорною редькою, — каже 32-річний Артем Блаута, шеф-кухар ресторану "Ресторація Шпігеля" у Хмельницькому.
Для тіста бере три склянки борошна, дрібку солі, 1/3 склянки соку шпинату та півсклянки води. Замішує, як на вареники. Щоб було круте, тісту слід "відпочити" 10 хв. Чистить від шкірки чорну редьку, цибулину й моркву. Натирає на крупній тертці.
— Редьку смажу на олії з цибулею та морквою до м'якості. Наприкінці слід посолити й поперчити. Начинка має охолонути.
Тісто розкачує і видавлює чашкою круги. Кладе охолоджену начинку і защипує. Варить 5 хв. у підсоленій воді.
— Подаю такі вареники на цибулевому пюре. Для цього подрібнену велику цибулину підсмажую на сковорідці до м'якості. Додаю дрібку солі і збиваю в блендері. В непісні дні вливаю до цибулі вершки.
У піст роблять вареники з маком і горіхами.
— Щороку постять усе більше наших клієнтів, тому намагаємось робити страви поживними, — каже вінницький кухар 35-річна Олена Бондаревська. — Тісто стандартне. На три склянки муки додаю склянку води і трошки солі.
Для начинки потрібна склянка цукру, 1–2 столові ложки меду, 0,5 склянки почищених і порізаних волоських горіхів.
— Мак і грубо подрібнені ножем горіхи заливаю склянкою крутого окропу і залишаю на півгодини. Мак має добре набухнути. Потім відкидаю його на сито і трохи притискаю ложкою, щоб стекла вода. Коли мак та горіхи охолонуть, додаю цукор і мед. Добре вимішую і ліплю вареники.
Також Олена робить начинку з квасолі.
Потрібно дві склянки квасолі, 2 ч. л. солі, 1 ст. л. олії, велика цибулина, зубчик часнику та дрібка чорного меленого перцю.
— Квасолю треба замочити в холодній воді на ніч. Зварити. Додати пів чайної ложки солі. Злити воду та подрібнити у блендері. Окремо підсмажити на олії порізану цибулю до золотистого кольору. Додати подрібнений часник. Такі вареники посипають підсмаженою цибулею.
Вареники з топінамбуром та цвітною капустою готує киянка 35-річна Ольга Олійник.
— Топінамбур не калорійний. У поєднанні з тістом страва не така важка, як із картоплею.
Для начинки Ольга бере 0,5 кг овочу, зубчик часнику та 1 ч. л. оливкової олії.
— Топінамбур треба зварити і перемолоти в блендері. Додати олію й часник, — каже. — Ліпити й варити, як звичайні.
Коментарі