— До свят на Вінниччині випікають обрядовий пиріг, який називається "Рід", — каже засновниця інтернет-товариства "Подільська Кухня" 39-річна Олена Павлова із Вінниці. — Головне в пирозі — форма. Окремі пиріжки зліплюються в один великий коровай. Уся різдвяна випічка кругла. Символізує сонце, якого взимку не вистачає.
Для пирога потрібно 450 г борошна, 15 г дріжджів. Змішують 100 г води та 200 г молока. Якщо печуть пісний, беруть 300 г води. Ще треба 2,5 ст. ложки олії, 1 ст. л. цукру та 0,5 ч. л. солі.
У великій мисці Олена змішує воду, дріжджі, цукор, сіль та борошно. Додає олію. Тісто замішує спочатку ложкою, потім руками. Має бути м'яке, пухке й відставати від стінок миски.
— У тісто додаю сушену зелень або дрібно порізані та припущені із цукром на пательні яблука. Можна мак, родзинки. Пиріжки не ліплю. В тісто начинка додається, як родзинки в булочки. Може бути будь-яка. Це залежить від того, чого родині не вистачає. Бракує дітей — додають мак. Здоров'я — часник. Багатства — варену гречку, горіхи або запікають монетки. Щоб солодко жити — сир чи яблука, — пояснює Олена.
Вимішує кульки, розміром із невелике яблуко. Круглу форму для пирога змащує маслом. Пиріжки кладе так, щоб між ними була відстань 1 см. Ставить у тепле місце на 5–10 хв., щоб пиріг підійшов.
Розігріває духовку до 180°С. Випікає пиріг 25–35 хв. За 10 хв. до готовності змащує цукром, розчиненим у воді, щоб утворилась гарна скоринка.
— За святковим столом пиріг ламають і пригощають членів родини. Останній пиріжок залишають для душ померлих. Має лежати до ранку.
Коментарі