понеділок, 24 листопада 2014 06:55

У гарбузовий сирник "Ізаура" додають какао

— Це сирник польський, але я, як українка, додала шматочки гарбуза, — розказує 40-річна Наталія Фінклер. Вона родом із села Сосонка на Вінниччині.

Живе у польському Хелмі з родиною і пристосовує місцеві рецепти до українських.

— У цей торт треба 700 грам сиру. Я беру півкіло, а то й менше. Гарбуз без шкірки краю дрібними кубиками, щоб пропікся.

Якщо є лимон, радить розрізати й вичавити сік на гарбуз. Він буде м'якший і смачніший. Сир перетирає в блендері з 1,5 склянками цукру та 50 г вершкового масла. Для ­здешевлення його можна замінити маргарином. Додає гарбуз. Окремо робить ­тісто.

— Треба пильнувати, бо готується на вогні й може пригоряти. Весь час ­помішую.

В каструлі розігріває пачку марга­рину, 1,5 склянки цукру й 5 ст. л. води, щоб не так пригоряло. Тримає на вогні, доки маргарин не розтане. Всипає пакетик ванільного цукру й 3 ст. л. какао.

— На повільному вогні весь час помішую, поки цукор розтане. Вимикаю, щоб охололо. В цей час збиваю чотири жовтки й виливаю в тепле тісто. Перемішую та відливаю півсклянки на помадку. У решту додаю півтори склянки борошна, перемішаного з трьома чайними ложками розпушувача для тіста, та збиті в піну білки.

Випікає торт на деку, застеленому пергаментом. Тісто й сирну масу з гарбузом викладає ложкою по черзі. 2 ст. л. коричневої маси злегка розмазує. Поверх — 2 л. сиру і знову тісто з какао.

— "Ізаурою" цей сирник назвали, бо завдяки какао темно-шоколадний. Рецепт з тих часів, коли тут показували мелодраму "Рабиня Ізаура". Взяли звідти назву. В нашому селі, коли крутили це кіно, давали односельцям прізвиська героїв, у школі дражнилися.

Торт трохи розпливається по деку. Ставить його в духовку, розігріту до 180°C. Пече 40 хв.

— Має зарум'янитися. Зубочисткою проколюю. Дивлюся, щоб усередині сирник не був мокрий, а гарбуз м'який.

Холодний сирник поливає помадкою, що залишала з кавового тіста. Для пікантності можна додати 2 ст. л. горілки, коньяку чи іншого спиртного.

Гарбуз запікають у пряних спеціях

Десерт із гарбуза можна приготувати швидше за торт. Вистачить гарбуза та спецій.

— Печеться в духовці на пергаменті хвилин 20–25. Шкірку обрізати не треба. Лише накраяти скибками, як кавун, — розказує шеф-кухар столичного ресторану "Авто-гриль Мисливець" Олександр Ющенко, 28 років.

Гарбуз змащує оливковою олією, трохи присолює та посипає суміш­шю мелених спецій: мускатного горіха, гвоздики, кориці.

— Ще цукор, але добре заміняти його медом. Полити за хвилину-дві до готовності.

Зараз ви читаєте новину «У гарбузовий сирник "Ізаура" додають какао». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути