— Це сирник польський, але я, як українка, додала шматочки гарбуза, — розказує 40-річна Наталія Фінклер. Вона родом із села Сосонка на Вінниччині.
Живе у польському Хелмі з родиною і пристосовує місцеві рецепти до українських.
— У цей торт треба 700 грам сиру. Я беру півкіло, а то й менше. Гарбуз без шкірки краю дрібними кубиками, щоб пропікся.
Якщо є лимон, радить розрізати й вичавити сік на гарбуз. Він буде м'якший і смачніший. Сир перетирає в блендері з 1,5 склянками цукру та 50 г вершкового масла. Для здешевлення його можна замінити маргарином. Додає гарбуз. Окремо робить тісто.
— Треба пильнувати, бо готується на вогні й може пригоряти. Весь час помішую.
В каструлі розігріває пачку маргарину, 1,5 склянки цукру й 5 ст. л. води, щоб не так пригоряло. Тримає на вогні, доки маргарин не розтане. Всипає пакетик ванільного цукру й 3 ст. л. какао.
— На повільному вогні весь час помішую, поки цукор розтане. Вимикаю, щоб охололо. В цей час збиваю чотири жовтки й виливаю в тепле тісто. Перемішую та відливаю півсклянки на помадку. У решту додаю півтори склянки борошна, перемішаного з трьома чайними ложками розпушувача для тіста, та збиті в піну білки.
Випікає торт на деку, застеленому пергаментом. Тісто й сирну масу з гарбузом викладає ложкою по черзі. 2 ст. л. коричневої маси злегка розмазує. Поверх — 2 л. сиру і знову тісто з какао.
— "Ізаурою" цей сирник назвали, бо завдяки какао темно-шоколадний. Рецепт з тих часів, коли тут показували мелодраму "Рабиня Ізаура". Взяли звідти назву. В нашому селі, коли крутили це кіно, давали односельцям прізвиська героїв, у школі дражнилися.
Торт трохи розпливається по деку. Ставить його в духовку, розігріту до 180°C. Пече 40 хв.
— Має зарум'янитися. Зубочисткою проколюю. Дивлюся, щоб усередині сирник не був мокрий, а гарбуз м'який.
Холодний сирник поливає помадкою, що залишала з кавового тіста. Для пікантності можна додати 2 ст. л. горілки, коньяку чи іншого спиртного.
Гарбуз запікають у пряних спеціях
Десерт із гарбуза можна приготувати швидше за торт. Вистачить гарбуза та спецій.
— Печеться в духовці на пергаменті хвилин 20–25. Шкірку обрізати не треба. Лише накраяти скибками, як кавун, — розказує шеф-кухар столичного ресторану "Авто-гриль Мисливець" Олександр Ющенко, 28 років.
Гарбуз змащує оливковою олією, трохи присолює та посипає сумішшю мелених спецій: мускатного горіха, гвоздики, кориці.
— Ще цукор, але добре заміняти його медом. Полити за хвилину-дві до готовності.
Коментарі