понеділок, 08 серпня 2016 07:55

У червоний борщ ллють сухе вино

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Готовий борщ прикрашають свіжим базиліком і перцем чилі. Для цього подрібнюють кілька кілець із зеленого стручка
Готовий борщ прикрашають свіжим базиліком і перцем чилі. Для цього подрібнюють кілька кілець із зеленого стручка

— Рецепт борщу з вином придумав випадково. Коли готував, побачив у холодильнику вишневий сік і сухе вино. Думаю, спробую. Відвідувачам ресторану сподобався такий варіант, — розповідає 27-річний шеф-кухар Аслан Абаєв. Відкрив у столиці осетинський ресторан "Ірон Кабіс". — Страва буде з ягідною кислинкою та легким алкогольним ароматом. Найчастіше замовляють її з сирними пирогами. Вони одна одну доповнюють.

На 1 л борщу бере 150 г телятини. Кладе її в невелику каструлю й заливає водою. Тушкує півгодини. Доки вариться, чистить морквину, картоплину, цибулину, столовий буряк. Нагріває пательню, вливає олію.

— Сковорода ніколи не стрілятиме, якщо буде суха. Тому мию й сушу її наперед.

Ріже моркву півкільцями, а цибулю кубиками. Обсмажує їх до золотистого кольору. Додає порізаний тонкою соломкою буряк. Наливає 100 мл вишневого соку. Він замість оцту дасть легку кислинку.

— Якщо столовий буряк має темно-вишневий колір, то вкидаю половину. На цю порцію вистачить. Борщ і так буде насичений. Якщо ж він блідо-червоний, треба на сковороді збризнути його лимонним соком.

Смажить овочі 3–4 хв. Наливає 50 мл червоного сухого вина. Тушкує, доки рідина не випарується. Ріже кубиками картоплю, вкидає до м'яса.

— Дехто додає в борщ болгарський перець. Я кладу половину перцю одним шматком. Коли вимикаю вогонь, виймаю його з каструлі. Так дасть аромат, а не гірчитиме.

Наливає на сковороду 50 мл води, тушкує 8 хв. Додає 3 ст. л. томатного соусу. Його робить сам. Два помідори миє та ріже кубиками. Ставить на вогонь сковороду й вливає 2 ст. л. олії. Смажить 5–7 хв. Чистить і нарізує зубчик часнику. Кидає по дрібці солі й цук­ру. Додає кілька порізаних гілочок базиліку. Перемішує й тушкує, щоб соус став однорідний. Виливає в стерилізовану банку. Коли охолоне, ставить у холодильник.

Чистить і ріже кубиками зубчик часнику. Додає його, коли овочі на сковороді стануть м'які. Вимикає вогонь. Січе 70 г капусти й кидає в бульйон. Через 5 хв. — буряк.

— Борщ майже не перемішую. Мало хто знає, але від цього страва тмяніє.

Борщ любить зелень. Ріже дрібно по півпучка кропу та петрушки. Солить за смаком, перемішує і вимикає вогонь. Насипає в миску і прикрашає свіжим базиліком і перцем чилі. Для цього подрібнює кілька кілець із зеленого стручка.

Зараз ви читаєте новину «У червоний борщ ллють сухе вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути