пʼятниця, 21 жовтня 2011 00:15

Штучне сало не топиться в ковбасі

Штучне сало не топиться в ковбасі

— На базарі сало міряю — хороше завтовшки зо п'ять пальців, — каже вінничанин Олександр Стельмах, 35 років. — Тесть 20 років скуповує в селах худобу, продає м'ясо. З першого погляду відрізняє сало свині, що виросла на преміксах, від тієї, яку годували зерном. У "штучної" свині сало завжди тонке, бо її спеціально годували на продаж. Від преміксу наростає більше м'яса. Воно дорожче за сало, тому штучним кормом годувати свиню вигідніше. Це легше, ніж щодня варити баняки.

38-річний Андрій Поштар із Вінниччини два роки вирощує свиней на продаж. Сотню голів годує сухим кормом і водою. Тримає також двох окремо для себе. Їм дає варену картоплю, парені висівки, буряки.

— У салі, вирощеному на преміксі, ніж іде, як у масло. А в нормально годованому відчуваються волокна. Воно теж м'яке, але не грає, як преміксне. Добре сало навіть на колір інше. Це найкраще видно у замерзлому. "Штучне" сало трохи віддає голубизною, а домашнє завжди злегка рожеве. Преміксове сало нагадує мило без вкуса — жуєш його, як пластилін. За кордоном його не їдять, як у нас, бо несмачне. Польське сало закуповують українські м'ясокомбінати. Воно не стоплюється в ковбасі, як наше.

М'ясо обирають за виглядом сала. Спритні продавці підкладають грубі шматки до  свині, вирощеної на преміксах. Таке м'ясо не має смаку у страві, розлазиться під час готування. Вариться швидко, як курятина із птахофабрик.

Закатане у банки "штучне" сало неприємно пахне. Михайло Сичовий, 36 років, декан  факультету переробки продукції тваринництва з університету біоресурсів і природокористування каже, що смак залежить від складу суміші.

— Премікс — це сухий корм. Він складається із наповнювача й мікродобавок. У преміксах є макуха, меляса, овес. Вони насичені жирами, що надають специфічний смак і запах салу.   Наповнювачем може бути крейда, соєвий шрот, мікродобавки — ферменти, мікроелементи. Те, що в народі називають "хімією".

У корми додають вітаміни, синтетичні амінокислоти, ароматичні добавки, транквілізатори. Якість свинини покращують ячмінь, пшениця, горох, цукровий буряк, люцерна, сироватка.

М'яке сало і несмачне м'ясо бувають у свиней, яких годували кукурудзою, картоплею, висівками і гречкою. Поганого запаху свинині надають корми із сої, вівса, рибного борошна. Якщо тварині давали багато соняшникової чи лляної макухи, сало зернисте, м'яке. Воно гарно маcтиться, але не топиться на смалець. Швидко жовкне, тхне риб'ячим жиром. Таке не варто консервувати й коптити.

Зараз ви читаєте новину «Штучне сало не топиться в ковбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути