понеділок, 14 травня 2012 07:00

Солянку роблять із ревеню та мідій

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Ревінь у борщ додають за 10 хвилин до готовності. Страву заправляють вареними яйцями та майонезом
Ревінь у борщ додають за 10 хвилин до готовності. Страву заправляють вареними яйцями та майонезом

32-річна Ірина Кузик зі Львова готує страви з ревенем за рецептом баби, яка живе в селі Брюховичі Перемишлянського району.

— Там румбамбар вирощують цілими плантаціями. Люди здають його на заготівельні цехи, возять на базари. У бабці 10 соток засаджено. Вона з нього і перші страви, і випічки робить.

На борщ варить 300 г курячих крил у 3 л води. Солить, додає покришені п'ять картоплин, морквину, цибулину. На сковорідці тушкує на рафінованій олії два середні буряки соломкою та посічену цибулю. Висипає в каструлю, додає половину нарізаної капустини.

— Доки закипить, чищу від шкірки чотири великі стебла ревеню. Січу його кубиками. Один листок дрібно ріжу. Кидаю в борщ за 10 хвилин до готовності. Із ним кришу три варені круто яйця. Сметану не даю. Кислинку борщ має від ревеню. Краще влити трохи майонезу, кожному в тарілку.

Робить також солянку. Бере п'ять стебел ревеня, 400 г курячої копченої ковбаси, шість картоплин. Також — три яйця, два свіжі огірки, 30 г зеленої цибулі та стільки ж кропу. Ревінь ріже кубиками і відварює 5 хв. Настоює під кришкою 2 год. Відвар проціджує, додає дві столові ложки цукру. Варені окремо картоплю і яйця ріже з ковбасою кубиками. Огірок — соломкою. Насипає все в каструлю, додає порізану зелень, ревінь. Заливає все гарячим відваром, перчить і солить за смаком. Замість ковбаси можна брати відварені мідії.

— Діти люблять цукати із ревеню. Їх можна використовувати для пирогів або кексів. Румбамбар буде замість родзинок. Порізаний кубиками ревінь заливаю в каструлі цукровим сиропом. Його готую з кілограма цукру і 300 грамів води. Цього вистачає на кіло ревеню. Спочатку цукати треба проварити 15 хвилин на слабому вогні, але не доводити до кипіння. Вистудити і дати постояти 10 годин. Потім повторити. Ще через 10 годин довести до кипіння. Цукати відкинути на сито, хай стечуть, а потім поставити в духовку на 40-50 градусів, щоб підсохли. Має утворитися скоринка із цукру. Далі обмокати в цукровій пудрі. Зберігати можна закритими в сухій скляній банці.

Для бісквіту п'ять яєць збиває із шістьма столовими ложками цукру, додає склянку борошна, вимішаного із чайною ложкою порошку для печива. На дно листа викладає 300 г порізаного ревеню, пересипаного цукром. Заливає тістом і ставить на півгодини в духовку, розігріту до 180 градусів. Готовий корж посипає цукровою пудрою.

Зараз ви читаєте новину «Солянку роблять із ревеню та мідій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути