38-річна Юлія Гречка зі Сміли на Черкащині раз на тиждень готує для сім'ї страви з квасолі. Вирощує різних кольорів — білу, коричневу і рябу.
— Ситні й смачні. Квасоля може замінити м'ясо. А салати з нею виручають, коли раптом прийшли гості. На такі випадки маю консервовану. Для себе відварюю домашню. Беру один сорт. Інколи для гри кольорів змішую.
Для салату з курятиною відварює склянку білої квасолі. За розміром збільшується майже вдвічі. Промиває кип'яченою водою та залишає охолоджувати. Окремо варить дві половинки курячої грудки і три яйця. Почищену велику цибулину нарізує кільцями. Заливає на хвилину окропом. Зціджує, солить і додає чайну ложку цукру.
— Курятину ріжу соломкою, яйця — великими кубиками, — ставить сковороду на плиту.
Підсушує півсклянки волоських горіхів. Зсипає у салатницю квасолю, м'ясо, цибулю, горіхи. Додає зубчик подавленого часнику, пучок кінзи.
— Зазвичай заправляю нежирним майонезом або сметаною. Перед подачею на стіл посипаю сухарями. Раніше не треба, бо розм'якнуть і не матимуть такого ефекту. Сушу їх сама з білого батону. Ріжу тоненькими смужками. Духовка зараз несправна, то в мікрохвильовці. Насипаю тонко на велике блюдо. Виставляю на 7 хвилин — і те, що треба. Магазинні не купую, бо там барвники, підсилювачі смаку. Салатами з квасолею можна гратися як хочеш. Але обов'язково мають бути сухарики. Інколи додаю твердий сир, мариновані або смажені гриби, огірки, помідори, консервовану кукурудзу, яблука. Також креветки, крабові палички, бекон, ковбасу, печінку. Квасолю підбираю за кольором, щоб виділялася у страві. Але не біда, коли є лише біла. Смак салату не програє.
Коментарі