Рецепт пісної солянки уманчанка Ніна Смирнова, 72 роки, дізналася від бабусі. Каже, страва дуже економна.
— Я на пенсії, тому чогось особливого не готую. Продукти купую на базарі. Можу від чогось відмовитись, але солянка у піст мусить бути. Бабусин рецепт трохи оновила, часто дивлюся кулінарні шоу.
Ніна Андріївна бере 700-грамового карася чи коропа, по три цибулини та картоплини, два квашені огірки, три ложки томатної пасти, з десяток сушених печериць чи опеньків, сіль, перець, сушену петрушку й оливки для краси, шматок лимона.
— Гриби влітку сушу сама, огірки квашу, маю цибулю, петрушку. А оливки купую. Вони корисні для печінки. Із почищеної риби відварюю бульйон. Додаю терту моркву, цибулю, чорний перець горошком та сіль за смаком. Коли риба майже готова, виймаю її, в бульйон кидаю порізану картоплю. Нарізану цибулю смажу на олії з томатом. Огірки очищую, нарізаю скибками. Потім кидаю в бульйон цибулю з томатом, огірки та порізані гриби. Через 5 хвилин додаю варену рибу. Насамкінець — сушену петрушку. Оливки та лимон — перед подачею на стіл.
Найбільше солянка смакує із висівковим чи житнім хлібом.
Коментарі