понеділок, 17 жовтня 2016 07:50

Перепілок подають зі смаженим виноградом

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
  На гарнір для перепілок виноград спочатку смажать, а після тушкують у вині. Птицю запікають з беконом
На гарнір для перепілок виноград спочатку смажать, а після тушкують у вині. Птицю запікають з беконом

— Перепілок у нас недооцінюють, — розповідає шеф-­кухар київського ресторану "Світлиця" 27-річний Євген РУДЧЕНКО. — Беруть ліпше курку, ніж перепілку. М'ясо хоч і дороге, але дієтичне й ситне. Жінці, аби наїстись, вистачає половини тушки. Чоловіку хватить однієї. Улюб­лена страва з цієї птиці — у виноградному соусі.

Для неї потрібно три-чотири перепілки, 300 г печериць або білих грибів, 100 г вершкового масла, цибулина.

— Із птиці обережно виймаю скелет. Розбираємо, як курку. Починаю з грудки, легенько підрізую шкірку і витягаю скелет на поверхню. Мають залишитися тільки кісточки на крилах і ніжках. У каструлі з товстим дном розтоплюю вершкове масло. Обсмажую до прозорості цибулю й зубчик часнику. Додаю крупно рубані печериці. Якщо є білі гриби, навіть сушені, додаю їх, так ароматніше й смачніше.

Гриби обсмажує до легкої скоринки. Знімає з вогню. Кидає жменю хлібних крихт. Додає яйце, сіль, перець, улюблені трави і трошки вершків.

— Масу перемішую й фарширую нею перепілок. Черевце скріплюю зубочистками. Ніжки і крильця зв'язую кулінарною ниткою. Змащую вершковим маслом, зверху викладаю кілька смужок бекону. М'ясо буде соковитіше. Ставлю в духовку при 190 градусах на 25—30 хвилин. Періодично можна поливати жиром, утвореним від смаження.

Для гарніру в сковорідці на вершковому маслі 5 хв. обсмажує 150 г винограду без кісточок. Додає гілочку чебрецю, біле вино, дрібку солі та перцю. Тушкує 2—3 хв. Подає з гарячими перепілками.

Удома перепілок радить запікати з пряними травами.

— Це найпростіший рецепт, — каже кухар. — Але при запіканні перепелів обов'язково треба сало. Воно надасть птиці соковитості. Сало можна класти зверху, всередину під шкірку чи в тушку. Ідеально поливати жиром під час запікання. Дехто натирає птицю майонезом. Не раджу, тоді м'ясо стане жорстким. Замість майонезу краще взяти сметану. Перепілку добре нафарширувати сухофруктами — курагою й чорносливом. Їх кладуть усередину до запікання.

Євген запікає птахів у білому вині. Каже, рецепт підійде для святкового столу.

Для страви треба два-чотири перепели, 500 мл сухого вина, 1 ст. л. меду, олія, сіль, перець.

— Готую в казані. Тушки розрізаю по грудці, трохи відбиваю, надавши їм пласкої форми. Натираю сіллю і перцем. Заливаю вином, змішаним із медом. Мариную 2—4 години. Після цього обсмажую в олії до рум'яної скоринки. Потім кладу в казан, заливаю маринадом і тушкую під кришкою на слабкому вогні 40 хвилин.

Як гарнір подають рис або макарони.

Зараз ви читаєте новину «Перепілок подають зі смаженим виноградом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути