— Пиво в Осетії таке важливе, як і пироги. Його там називають божественний напій. Воно виходить не міцне. Тому п'ється легко та м'яко, — розповідає шеф-кухар 28-річний Аслан Абаєв із Києва. — Це пиво готують не з пшениці чи ячменю, а зі смаженої перловки.
Ставить на великий вогонь каструлю з товстим дном і наливає 5 л води. Доводить до кипіння та зменшує вогонь. Смажить на сухій сковороді 1 кг перлової крупи. Вона має стати темно-коричневого кольору. У киплячу воду додає обсмажену перловку. Варить 2 год. За 10 хв. до готовності додає 1 кг цукру. За 2 хв. до готовності всипає 30 г сушеного хмелю.
— Напій має бути солодкуватий, — продовжує Аслан.
Знімає каструлю з вогню. Цідить через марлю або дрібне сито й дає пиву охолонути до кімнатної температури. Окремо розводить 30 г сухих дріжджів у невеликій кількості напою. Має утворитися дріжджова шапочка. Наливає розведені дріжджі в пиво. Накриває кришкою, укутує каструлю пледом. Ставить у тепле темне місце на чотири-п'ять днів. Раз на день знімає з поверхні шумівкою піну.
Коли термін дозрівання закінчиться, наливає в темну скляну пляшку чи дерев'яну невелику бочку. Ставить у прохолодне місце на добу. А тоді можна пити.
Коментарі
1