понеділок, 24 жовтня 2016 05:50

Мисливську хріновуху настоюють п'ять днів

— Рецепт української хріновухи з гвоздикою почули в ресторані під Любаром. Із товаришем завжди беремо з собою на полювання. Вона допомагає зігріватися та рятує від вітру. Якщо натерти хріновухою серветку, покласти в капці й поставити ноги до вогнища — одразу простуда минає, — розповідає 63-річний Гнат Вижницький із Житомирщини.

Щоб зробити хріновуху, Гнат Васильович у вересні заготовлює хрін із городу. Чистить і нарізує кружечками чи соломкою. А тоді заправляє спеціями.

— На 150 грамів свіжого хрону беру 3 літра крепкої горілки. В банку складаю нарізаний хрін, подрібнюю лимон. Додаю 5–10 штук гвоздики, 50 грамів меду, по пів чайної ложки кориці, мускатного горіха й імбиру. Заливаю 2 літри горілки.

Настоянку з хроном залишає на п'ять днів у темному місці та помішує.

— Намагаюся слідкувати, щоб один-три рази на день зняти з банки марлю й поколотити. Часом забуваю, то не страшно. Але якщо перемішувати, то напій отримаєте запашний. Коли минає п'ять днів, проціджую настоянку та доливаю ще літр горілки. За чотири дні можна пити. Але я зазвичай тримаю ще з тиждень до полювання. Тоді дрібне сміття осідає, а хріновуха стає прозора. Настоянка буде міцна, але голова від неї не болить — бо з натуральних інгредієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Мисливську хріновуху настоюють п'ять днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути