— Рецепт української хріновухи з гвоздикою почули в ресторані під Любаром. Із товаришем завжди беремо з собою на полювання. Вона допомагає зігріватися та рятує від вітру. Якщо натерти хріновухою серветку, покласти в капці й поставити ноги до вогнища — одразу простуда минає, — розповідає 63-річний Гнат Вижницький із Житомирщини.
Щоб зробити хріновуху, Гнат Васильович у вересні заготовлює хрін із городу. Чистить і нарізує кружечками чи соломкою. А тоді заправляє спеціями.
— На 150 грамів свіжого хрону беру 3 літра крепкої горілки. В банку складаю нарізаний хрін, подрібнюю лимон. Додаю 5–10 штук гвоздики, 50 грамів меду, по пів чайної ложки кориці, мускатного горіха й імбиру. Заливаю 2 літри горілки.
Настоянку з хроном залишає на п'ять днів у темному місці та помішує.
— Намагаюся слідкувати, щоб один-три рази на день зняти з банки марлю й поколотити. Часом забуваю, то не страшно. Але якщо перемішувати, то напій отримаєте запашний. Коли минає п'ять днів, проціджую настоянку та доливаю ще літр горілки. За чотири дні можна пити. Але я зазвичай тримаю ще з тиждень до полювання. Тоді дрібне сміття осідає, а хріновуха стає прозора. Настоянка буде міцна, але голова від неї не болить — бо з натуральних інгредієнтів.
Коментарі