— Моя мама робить маслянку вдома. Збирає домашню сметану — десь половину 3-літрової банки. Закриває кришкою і калатає годину в одному темпі. Коли утворяться грудки масла, їх треба виловити ложкою з дірочками. А в банці залишається натуральна маслянка, зовсім без жиру. Важливо, щоб сметана не була гіркуватою — бо тоді страва не виходить, — розповідає 29-річна Таїсія Світлична з Кривого Рогу.
Щоб маслянка була смачніша, до неї додають фрукти або сік із ягід.
— Я люблю збовтувати маслянку із соком малини або смородини — тоді вона кислувата і запашніша. Також додавала ложку згущеного молока — смакує, наче десерт.
Маслянку подають до вареників із сиром або картоплею, свіжого житнього хліба й солодких млинців. Її корисно пити вранці, до сніданку, бо покращує травлення.
— Вдома я робила маслянку в міксері. Збивала сметану 5 хвилин, тоді на сито відкидала масло, а маслянка залишалася. Пекла на ній кекси.
Коментарі