пʼятниця, 17 червня 2011 06:00

Локшину накривають рушником на 40 хвилин

— Коли відпочиваю в Криму, часто в місцевих ресторанах замовляю лагман. Якщо у страві більше бульйону — це суп, овочів — лапша з підливою, — розказує 26-річна Світлана Єднак із Бродів Львівської області.

Лагман — середньоазіатська страва. Її готують із м'яса, лапші, овочів.

Власниця кафе східної кухні, кримчанка Ніяра Мамутова, 47 років, готує лагман із цибулі, моркви, картоплі, кабачка, червоного болгарського перцю, баклажану. Нарізує овочі кубиками та підсмажує на соняшниковій олії. Солить, перчить, додає томат. Нарізане кубиками 300 г м'яса теж обсмажує. Усе змішує, заливає водою. Дає кілька порізаних картоплин і варить 30 хв.

— Лапшу відварюю окремо. Розкладаю її по тарілках, разом із м'ясом та овочами, заливаю юшкою. Прикрашаю страву зеленню.

Лапшу роблять зі склянки муки, води, чайної ложки солі. Тісто має годину постояти. Потім готують суміш зі склянки води, чайної ложки соди та столової — солі. Нею обтирають тісто. Розділяють його на кілька шматків, формують з них "ковбаски", змащують олією. На 40 хв. накривають рушником. Після цього тісто витягують. Готова лапша сушитися кілька годин.

— Колись робити свої домашні макарони вважалося якось по-простацьки. Гостям такого навіть не пропонували, — говорить 61-річна Катерина Задорожна із Жовкви. — Зараз, навпаки, діти і внуки, коли приїздять у гості, просять, щоб я їм зварила свої макарони. Та ще й насушила їм, щоб собі додому взяли.

Для страви Катерині Задорожній потрібні одне яйце, 200 г борошна та сіль.

— Яйце вбиваю у борошно, солю і закатую доти, доки кулька вбирає борошно. Тісто має бути дуже тверде. Потім його розкатую дуже тонко, згортаю рулетом і нарізаю поперек тонкими смужками. Можна не згортати, а нарізати квадратиками. У суп таке тісто краще просто нащипати пальцями.

Із фабричних яєць макарони не будуть такими смачними і жовтими. Порізану локшину сушать на теплій пічці або у відкритій духовці. Легко притрушують борошном.

— Просушити треба добре, інакше вона не зберігатиметься довго. Через яйце може затухнути. Дехто для кольору додає у тісто сік буряка. Я так не роблю, бо добавки псують смак. Варені домашні макарони мають бути наче гумові, а не м'які і розлізлі. Їсти їх найкраще без приправ і засмажок. Просто помастити олією чи маслом.

Зараз ви читаєте новину «Локшину накривають рушником на 40 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути