понеділок, 30 грудня 2013 00:45

Ікру кладуть на торт в останній момент

Автор: ФОТО: Таїса Олійник
  Салат із червоної риби розрізають, як торт. Подають одразу після приготування, бо ікра швидко обвітрюється
Салат із червоної риби розрізають, як торт. Подають одразу після приготування, бо ікра швидко обвітрюється

Салати з червоною ікрою ситні та не шкодять фігурі, каже Анна Борісова, 29 років, експерт із цього виду продуктів. На Новий рік радить п'ять закусок, які можуть замінити бутерброди.

— Із м'ясом червона ікра не поєднується. Смакує з рибою та морепродуктами. Оригінально й недорого. Із одної баночки можна зробити не менше ніж 10 креманок "Камчатського морського салату".

Бере по 300 г креветок, кальмарів, 200 г крабових паличок та п'ять креманок.

— Великі салатники не модні. Зараз кожному гостю ставлять окремий посуд. На дно кладу варені креветки. Три яйця ріжу дуже дрібно. Можна потерти на тертці. Поєдную різні форми нарізування. Якщо хочу підкреслити смак продукту — ріжу крупно. На соус — дрібно. Висипаю яйце на креветки і змащую майонезом. Коли не любите, візьміть жирну сметану. Добре поєднується з ікрою.

Кальмарів ріже крупно, змащує майонезом. Викладає шар крабових паличок, нарізаних соломкою, і знову майонез. Згори кладе чайну ложку червоної ікри й прикрашає гілочкою кропу.

— Можна додати сиру. Але тоді салат буде не такий морський.

Для салату "Вулкан" смажить 200 г печериць. Варить стільки ж картоплі.

— Гриби обсмажую з цибулиною до золотистого кольору. Викладаю у салатницю. Ріжу кубиками картоплю та варене яйце, великий солоний огірок. Заправляю столовою ложкою майонезу. Все перемішую та викладаю гіркою. Ікру кладу зверху, як лаву, що стікає з гори.

Для салату з червоної риби Анна встеляє салатницю харчовою плівкою так, щоб її легко було дістати.

— Мені вистачило чотири тонкі шматочки копченого лосося. Укладаю на дно та стінки посудини, щоб не було просвітів. Тоді готую вершковий соус. Три столові ложки жирних вершків змішую із зеленню. Кожен продукт викладаю шаром завтовшки сантиметр та промазую майонезом. На низ — крабові палички, потім натертий твердий сир, варене яйце і столова ложка рису. Утрамбовую ложкою. На тарілку кладу кілька листків салату. Перевертаю креманку й акуратно піднімаю. Зверху та навкруги викладаю столову ложку ікри.

На торт із млинців потрібна третина бляшанки ікри. Страва розрахована на 10 людей.

— На тарілку кладу млинець. 100 грамів солоної червоної риби та два листки салату рву руками, щоб зберегти текстуру. Викладаю на млинець, посипаю тертим сиром. Додаю половину чайної ложки червоної ікри. Змащую майонезом. Так само — наступний шар. Їх має бути п'ять-сім. Верхній мащу майонезом і ставлю в холодильник щонайменше на годину. Ікра швидко обвітрюється, тому додаю її в останній момент перед подачею. Можна не класти в торт, а тільки посипати зверху.

Для закуски з перепелиним яйцем бере 100-грамову упаковку тонко порізаної червоної риби.

— Одним шматочком обгортаю варене яйце. Зверху мащу майонезом та кладу половину чайної ложки червоної ікри. Подаю закуску на тарілці, вкритій листям салату.

До олів'є додають манго

Столичний кухар і експерт ресторанного бізнесу Олег Краснов, 37 років, пропонує до новорічного столу приготувати незвичне олів'є.

— Це не той новорічний салат, який усім набрид, — каже.

Називає страву новоросійським олів'є. Такий готували у Росії 100 років тому. Краснов додав до рецепту манго.

— На чотири порції варю круто чотири яйця, дрібно ріжу. Невеликими кубиками кришу чотири варені морквини. Трохи більшими — три солоні огірки. Головна фішка салату — свіже манго. Чотири штуки дрібню так, як огірки. Усе перемішую.

Півпачки майонезу змішує зі столовою ложкою соєвого соусу, додає до страви.

— Соєвий соус надасть майонезу горіхового присмаку. Але не беріть домашній майонез, бо можна все зіпсувати.

Замість зеленого горошку потрібні 4 ч. ложки червоної ікри.

— Вона має багатший смак і на святковому столі виглядає розкішно. Гості здивуються. Усе ще раз перемішую і розсипаю по тарілках. Оздоблюю руколою та чайною ложкою ікри.

- Червону ікру беріть у прозорій банці. Ікринки мають бути цільні, однакові, не злиплі і не сухі. Ікру зберігають при -2-6 градусах. При вищій температурі зіпсується, при нижчій замерзне і втратить корисні якості. Цей режим дотримують тільки у магазинах. На розвіс ікру не купуйте, бо нема гарантії, що свіжа. Якщо треба багато на весілля, ювілеї, беріть у вакуумованих ємкостях із пластику відомих виробників. Після відкриття треба з'їсти за три дні. Бо від контакту з повітрям в ікрі розмножуються мікроби, - каже Наталія Чоловська, 35 років, експерт компанії "Камчадал".

Зараз ви читаєте новину «Ікру кладуть на торт в останній момент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути