Під час посту, коли людина відмовляється від м'ясних та молочних продуктів, вона позбавляє себе корисних речовин та мікроелементів. Частину вітамінів можна отримати, споживаючи хліб.
— Рекомендую надати перевагу житньому хлібу, з висівками, цільнозерновому, — каже Ольга Муштрук, лікар-дієтолог вищої категорії, член Асоціації дієтологів України. — У висівках є дуже цінні для нашого організму білки альбуміни й глобуліни. Крім того, у такому хлібі вітамінів групи В більше, ніж у виробах із пшеничного борошна. Він містить клітковину, що стимулює роботу кишечника.
Житній і висівковий хліб також допоможуть поповнити дефіцит заліза в організмі. Якщо ж ви хочете побалувати себе, то оберіть хліб із різноманітними натуральними добавками, наприклад, з родзинками чи журавлиною.
Дієтолог радить звернути увагу на хліб із насінням соняшника. Містить рослинні жири. У тому числі класу омега-3 і омега-6, які не синтезуються в організмі і повинні надходити з їжею. Насіння є додатковим джерелом кальцію.
Смачний і корисний перекус — булочки з начинками: з капустою чи гречкою. Білокачанна капуста містить солі калію, фосфор, вітаміни та клітковину. Гречка багата на амінокислоту триптофан, без якої в організмі не виробляється серотонін — гормон радості.
— А от від булочок із картоплею людям із зайвою вагою краще відмовитись, бо дуже калорійні. Можуть стати причиною збільшення маси тіла. У всьому потрібна міра, — говорить дієтолог.
Коментарі