— Торік із Німеччини привезла рецепт класичного глінтвейну. Саме такий готують на Різдво. Великими порціями продають на ярмарках у центрі міст. Найкраще смакує до імбирних пряників, — каже киянка 28-річна Людмила Омельченко.
Заливає в каструлю 3/4 л води. Чекає, доки закипить, і зменшує вогонь. Всипає до води столову ложку чорного чаю і стільки ж — каркаде. Додає спеції: по пів чайної ложки кориці, кардамону й імбиру.
— Беріть не мелені спеції, а цільні. Інакше напій вийде каламутний. Додаю ще дрібку анісу й зо п'ять-шість зерен гвоздики.
У каструлю ллє 3/4 л червоного сухого вина. Ріже кубиками по двоє яблук і апельсинів, кидає до вина й води. Додає 200 г меду, повільно перемішує.
— Слідкую, щоб маса не закипіла. Після перемішування одразу знімаю з вогню. Подаю гарячим. Дехто додає ще грамів 100 коньяку чи рому. Можна кинути кілька дольок лимона, якщо немає апельсинів. Глінтвейн буде корисніший, як додасте трохи сухофруктів.
Коментарі