понеділок, 20 квітня 2015 07:00

До провідної неділі розмальовують печиво

Автор: ФОТО: Мирослава МИГИДЮК
  Один пряник Тетяна Калашнюк розмальовує дві години
Один пряник Тетяна Калашнюк розмальовує дві години

Киянка 30-річна Тетяна Калашнюк на провідну неділю замість пасок, що несуть на цвинтар, пече медові пряники. Розмальовує. Отримує виріб у формі паски з писанками та свічкою.

— Замовила в інтернеті форму. Вирізую з тіста пасочку й збоку яєчко. Можна й самому на картоні намалювати й обрізати тісто по контуру. І пасочка, й солодке разом. Печива чи цукерки на гробки вже можна не купувати, — розказує.

Ставить на парову баню 250 г меду. Доки розтопиться, розтирає 300 г цукру з 200 г вершкового масла.

— Беру 73-відсоткове. Не найдорожче, але й не маргарин. Від нього тісто гумове. Не такі крихкі пряники. Якось замінила масло на маргарин, щоб здешевити, шеф зразу вчув. Каже: партачиш, Таню.

Рецепти тестує на роботі. Працює менеджером зі зв'язків із громадськістю у фармацевтичній компанії. Випічкою печива заробляє гроші для лікування поранених в АТО.

— У Різдво робила рукавички, дзвоники. До дня Валентина — серця у вишиванках. Ніби нічого унікального, а народу подобається. На 8 Березня був бум. Спала по три години. Замовляли колеги, знайомі. До Великодня три тижні пекла ці паски з писанками. Думала, потім перепочину. Але, хто брав на Великдень, замовили на проводи.

Додає в тісто окремо збите яйце й два жовтки. Білки від них залишає на декор. В іншій мисці 700 г борошна змішує з 2 ст. ложками какао і спеціями: корицею, сухим імбиром, ваніллю, мускатом.

— Читала на форумах, народ ще гвоздику кидає. Я кави ллю й дві ложки коньяку. Густенько заварюю маленьку чашечку. Все це називається кондитерські духи. Аромат кожен собі сам творить зі спецій, цедри.

Змішує все разом і вимішує в однорідну масу. Загортає тісто в харчову плівку, кладе в холодильник.

— Пекти можна через дві години, а може й дві доби лежати. Мед і кориця — це природні консерванти.

Тісто розкочує на перга­менті, щоб вирізані пряники легко ­відставали. Форму ­посипає ­борошном. Пряники зав­товшки 2 см. У розігрітій дух­овці ще піднімаються. Пече 7 хв. при 200°С. Пряники холонуть. Густою глазур'ю робить кантик по краю. Захолоне й буде тримати кольорову глазур, якою вкриває виріб. Як висохне — з кондитерського мішечка глазур'ю з фарбами малює писанки та свічку біля паски-пряника.

Глазур збивають виделкою

— Навіть від ручної збивалки в глазурі багато кисню й береться пухирцями, а про міксер й мови нема. Все вилочкою розкалатою, — каже Тетяна Калашнюк.

До двох білків, що залишилися від тіста, всипає 200 г цукру. Потім додає пачку цукрової пудри. В однорідну масу без грудок вливає столову ложку соку із свіжого лимона. Глазур із кислинкою смачніша. Готову розкладає в невеликі піали й додає харчові фарби. Мисочки з глазур'ю накриває харчовою плівкою, бо швидко сохне.

Зараз ви читаєте новину «До провідної неділі розмальовують печиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути