понеділок, 03 жовтня 2016 07:25

Бограч варять із чотирьох видів м'яса

Автор: ФОТО З САЙТА www.delissimo.livejournal.com
  Закарпатський бограч — одночасно перша і друга страва. Його варять у казані. Аромат і пряний присмак бограчу надає паприка
Закарпатський бограч — одночасно перша і друга страва. Його варять у казані. Аромат і пряний присмак бограчу надає паприка

— Бограч на Закарпатті популярніший, ніж шашлики. Він схожий на пряний гуляш. Це одночасно перша і друга страва, — каже 42-річна Мирослава Степанюк із селища Любар Житомирської області. — Хоч і живу на Житомирщині понад 10 років, рідних традицій не забуваю. Роблю, як бабуся привчила — раз на місяць обов'язково на стіл ставлю бограч. Його називають "їжею пастухів", бо готується на відкритому вогні в казані. Для цього маю в саду викопану ямку, де чоловік розводить багаття.

У казанок або в глибоку каструлю з товстим дном нарізає 50 г сала з м'ясними прошарками і починає обсмажувати. 1 кг яловичини ріже кубиками по 3 см. Чистить та кришить півкільцями дві середні цибулини. Як тільки м'ясо присмажилось, всипає цибулю і тушкує під кришкою, доки вона не стане прозорою. Кладе 2 ст. л. солодкої паприки й перемішує. Додає півкілограма свинячих ребер і порізане м'ясо.

— Головне у бограчі — паприка та м'ясо. Його треба багато, щоб страва була навариста. Паприка дає аромат і пряний присмак.

Перемішує і доливає води стільки, щоб повністю покрила м'ясо. Доводить до кипіння на сильному вогні. Потім зменшує вогонь і залишає на 2 год. варитися. Кожні 30 хв. перемішує. Виймає всі кістки, коли м'ясо добре розпариться. Чистить морквину і ріже дрібними кубиками. П'ять зубчиків часнику подрібнює і кидає до м'яса. Додає порізаний невеликий стручок перцю чилі та пів чайної ложки сухого чебрецю. Свіжий перець можна замінити на 1/3 чайної ложки меленого червоного.

— У бограч кладуть багато перцю, щоб він зігрівав тіло зсередини. В роті він не дуже відчувається, бо м'ясо й картопля половину пекучості забирають.

П'ять картоплин чистить і ріже шматками різної форми, як на суп. Теж вкидає в каструлю. Додає знову воду, щоб вона покрила продукти на 1 см. Накриває кришкою і тушкує 30–40 хв. Один болгарський перець і два помідори ріже кубиками. 300 г сирокопченої ковбаси нарізає півкільцями. Все додає в каструлю і перемішує. Має вийти густа каша. Наливає воду, щоб покривала все на палець. Накриває кришкою і готує ще 20 хв. Тоді вкидає хрусткі чипетки-галушки і варить ще 5 хв.

Миє і ріже по пучку кропу й петрушки. Кладе в каструлю. Сипле 2 ст. л. солі та пів чайної ложки перцю. Перемішує і наливає 50 мл сухого домашнього червоного вина. Доводить до кипіння, перемішує і знімає з вогню. Лишає, не відкриваючи, на 15–20 хв., аби настоявся.

Галушки двічі сушать на сковороді

— До бограчу обов'язково роблю чипетки. Це маленькі галушки, що зовні мають хрустку скоринку, — каже Мирослава Степанюк. — У гуляші вони хрумтять на зубах, наче сухарики.

З одного яйця і 5 ст. л. борошна замішує тісто. Можна додати 1–2 ст. л. води. Розкачує довгу ковбаску. Відщипує з неї маленькі шматочки і обсмажує в кількох краплях олії на сковороді, щоб тільки підсохли. Знімає на тарілку шумівкою й притрушує борошном. Кладе ще раз на сковороду, аби стали хрусткі.

Зараз ви читаєте новину «Бограч варять із чотирьох видів м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути