понеділок, 25 серпня 2014 07:50

Баклажани для закуски нарізують смужками

 

— Баклажан гострий, із ­гіркуватим присмаком. Гірку шкірку зчищають, або ж овоч нарізують, солять, а потім зливають юшку. Можна просто покласти в духовку. Як пропечуться, шкірка легко знімається, — розказує шеф-кухар столичного ресторану "Спотикач" Олександр Мальцев, 38 років.

Для салату два баклажани пече 15–20 хв. при температурі 180 градусів. Разом із ними кладе в духовку велику болгарську перчину. Її дістає, коли починає чорніти.

— Гарячі овочі одразу кладу в целофановий кульок і зав'язую. П'ять хвилин там полежать — і гарно зніметься ­шкірка.

Очищені баклажани нарізує кубиками, перець — середньою соломкою. Додає накраяний кубиками великий помідор.

— Найкраще — сорту волове серце або інший м'ясистий. Сюди ж піде кримська солодка цибулина напівкільцями. Заправляю салат олією із товченим часником.

Для закуски радить приготувати баклажани з горіховою пастою. Їх можна тримати в холодильнику пару днів.

Нарізує баклажани вздовж смужками завтовшки з олівець. Солить й залишає на 10 хв., щоб вийшла гіркота. У духовці підсушує 100 г горіхів. Розтирає їх у блендері з часником.

— Що більше часнику, то гостріша. Це основа пасти. Додаю ще куркуми, щоб була яскраво-жовта, столову ложку майонезу, перець чилі для гостроти. Завжди ллю холодної кип'яченої води, щоб паста була, як густа сметана. Є така запашна спеція — уцхо-сунелі. Теж можна додати.

Просолені баклажани обсмажує на олії. Розкладає на мисці в один шар, щоб вихолонули. На кожну смужку намащує пів чайної ложки пасти, скручує в трубочку. Складає в лоток, ставить у холодильник. При подачі прикрашає зеленню. У кожну трубочку встромляє шпажку.

— Зараз модно робити з баклажанів аджапсандал. Це грузинська страва з картоплею. Готують її в каструлі із товстим дном, щоб овочі не пригоріли. Страву не перемішують.

Чотири баклажани чистить від шкірки через раз — смужку знімає, смужку залишає. Накраює кружальцями, солить й обсмажує.

— Трохи зняв шкірку — не буде гірчити, а та, що залишилась, триматиме овоч купи. Поки буде тушкуватись — не розвалиться.

Ллє в каструлю пів склянки олії й ставить на вогонь. Злегка обсмажує дві цибулини, розрізані на шматки завбільшки з пів сірникової коробки. Вкидає дві грубо накраяні середні картоплини. Зверху — обсмажені баклажани. Доливає водою, щоб ледь покривала. Краще — томатним соком, якщо є. Овочі тушкує на повільному вогні без кришки. Готовність перевіряє по картоплі.

— Коли майже готова, поверх розкладаю нарізаний кубиками великий помідор. Обдаю його окропом й знімаю шкірку.

Доводить до смаку сіллю, молотим перцем, уцхо-сунелі. Притрушує крупно насіченою свіжою кінзою. За кілька хвилин страва готова.

Зараз ви читаєте новину «Баклажани для закуски нарізують смужками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути