середа, 27 квітня 2016 18:32

Психологічна травма у дитини: як зрозуміти, що потрібна допомога

Психологічна травма у дитини: як зрозуміти, що потрібна допомога

Уважні батьки одразу бачать зміни в поведінці дитини і намагаються з'ясувати причину. Однак дуже часто психологічна травма носить прихований характер. Вона може маскуватися під капризи, замкнуту поведінку, млявість, або, навпаки, агресію. Як батькам зрозуміти, що з дитиною відбувається недобре, і чи можуть вони впоратися з психологічною травмою у дитини? Про це пише uaua.info.

Дитячі психологічні травми переживають багато дітей: їх може травмувати розлучення, коли сім'я стає неповною, або смерть близької людини (бабусі чи дідуся). До психологічної травми у дитини відносять систематичне жорстоке поводження або нехтування: домашнє насильство, шкільне цькування.

Також і перебування в травмованому оточенні - це спів-травматизація. Навіть ситуація переїзду може стати причиною дитячої травми – вона ще занадто мала, щоб сприйняти зміну звичної обстановки адекватно.

Першими ознаками травми є порушення сну та ігрової поведінки. Якщо дитина погано спить, її мучать кошмари, у грі повторюються одні й ті ж дії, батькам важливо зрозуміти, що її турбує. Треба докласти зусиль, щоб психологічна травма у дитини остаточно не сформувалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як привчити дитину самостійно робити уроки: 3 головних поради

Психологи виділяють три групи симптомів травми

1. Симптоми вторгнення. Це або спогади, які "паралізують" дитину, або нічні кошмари.

2. Уникання. Діти уникають предметів, що нагадують хворобливі події, і місця, схожих на місце, де вони відбулося. Наприклад, якщо дитина потрапляла в ДТП, вона буде уникати переходів і плакати, коли потрібно переходити вулицю.

3. Психофізична активація. Симптоми активації: підвищена дратівливість, стомлюваність, погіршення успішності в школі, пам'яті. Діти можуть ставати агресивними, надто тривожними, полохливими, у них поверхневий сон, і від будь-якого шереху настає пробудження.

У деяких проявах діти дуже схожі на дорослих у своїй реакції на травму. На будь-яку екстремальну ситуацію ми реагуємо нападом або страхом. Це поведінкові реакції.

Симптоми стресу і травми у дітей мають і ряд своїх особливостей. Це і порушення сну, і порушення апетиту, і регрес у розвитку (нічне нетримання сечі, смоктання великого пальця), і страх розлуки з батьками - все це може свідчити про наявність травми.

Травмована дитина постійно переживає страх і тривогу. Вона ніби відключається від реальності і знову знаходиться в травмуючих її подіях.

Якщо дитина стала неслухняною, агресивною, злою, або, навпаки, тривожною, невпевненою - це свого роду "дзвіночок" батькам: потрібно працювати з травмою. Якщо виникають проблеми в навчанні у школярів - дитина стає задиракою, двієчником, нездатною вчитися - це теж може бути наслідком травми. Якщо вона безпричинно сміється, б'ється, ігнорує зауваження, кривляється - те ж саме. У таких випадках краще звернутися до дитячого психолога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як перестати порівнювати свою дитину з іншими: 3 головних поради

Зараз ви читаєте новину «Психологічна травма у дитини: як зрозуміти, що потрібна допомога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути