вівторок, 26 квітня 2016 12:47

Як привчити дитину самостійно робити уроки: 3 головних поради

Як привчити дитину самостійно робити уроки: 3 головних поради

Щоб дитина якісно вчилася, дуже важливо приділяти достатньо часу і уваги домашнім завданням, закріплюючи отриманий в школі матеріал. Але дітей не так просто посадити вдома за уроки. Школярі зазвичай знаходять будь-який привід, щоб їх не робити, аж до прояву ініціативи в прибиранні або миття посуду.

Як же зробити так, щоб дитина навчилася самостійно робити уроки і в цілому не забувала їх виконувати. Адже постійно сидіти батькам зі своїм чадом за уроками теж не правильно, та й час на це виділити не так просто. Сайт 4mama пише про спосіб, як можна привчити дитину самостійно виконувати свої домашні завдання.

1. Встановіть час початку занять.

Після того, як дитина повернулася зі школи, дайте їй спокійно пообідати і відпочити. Але обов'язково встановіть певний час початку виконання домашніх завдань. Це може бути, наприклад, 5 годин вечора.

Кожен день в один і той же час дитина повинна сідати за уроки. Спочатку ви можете допомагати і нагадувати їй про це. Наприклад, "Діма, вже 5 годин, пора робити домашні завдання". Важливо також, щоб у дитини було своє робоче місце, а не, наприклад, кухонний стіл.

2. Встановлюйте часовий відрізок.

Якщо дитину ну дуже складно всадити за уроки, то встановлюйте певні мінімальні відрізки, наприклад, почніть з 10 хвилин. Почала вона виконувати завдання в 17:00, попрацювала 10 хвилин - може зробити перерву. Тільки спочатку потрібна ваша допомога і контроль, тому що сама дитина навряд чи буде все продуктивно виконувати.

Поступово збільшуйте час з 10 хвилин до 15 і т.д. Оптимально, якщо дитина буде виконувати одне велике домашнє завдання протягом 30 хвилин. Якщо за цей час вона не зможе зробити все, тоді робіть перерву, а потім вона знову повиннна повернутися за уроки. Тільки перерва не повинна бути занадто тривалою. Досить буде 10 хвилин.

3. Коли потрібна допомога дорослих?

Спочатку без вашої участі не обійтися. Важливо дитині допомагати і направляти її, а не виконувати уроки замість неї. Потім застосовуйте хитрощі. Наприклад, говоріть умовний сигнал "Катю, вже 5 годин, пора робити уроки, сідай за заняття, я через хвилину до тебе підійду".

Якщо дитина без вас не починає, то сідайте разом, але потім під приводом зателефонувати або зробити щось інше вийдіть з кімнати на кілька хвилин і обов'язково поверніться. Не забудьте похвалити дитину за те, що самостійно виконувала завдання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виростити з дитини лідера: стратегія для батьків

Зараз ви читаєте новину «Як привчити дитину самостійно робити уроки: 3 головних поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути