понеділок, 18 квітня 2016 18:19

Акушер розповів про перерізання пуповини з точки зору дитини

Акушер розповів про перерізання пуповини з точки зору дитини

У радянських пологових будинках було нормою перерізання пуповини в перші секунди після народження малюка. Однак зараз в пологових будинках України застосовують зовсім іншу практику - лікарі вважають, що важливо дати пуповині відпульсувати.

Чому так важливо почекати кілька хвилин з перерізанням пуповини і як цей процес виглядає з точки зору самого малюка, розповідає Олександр Кобаса, акушер-гінеколог і пренатальний психолог.

"Народжуючись, проходячи крізь вузький родовий канал, дитина "втрачає" зворотним кровотоком через пуповину до 20% крові. Грубо кажучи - вона з малюка наче видавлюється! Тобто, після народження цю "крововтрату" дитина повинна відновити. Поки пуповина пульсує, малюк продовжує від мами отримувати необхідну йому кров. У середньому це відбувається близько 10 хвилин", - розповів Олександр.

Це і відповідь на питання "Чому пуповину не можна одразу ж пережимати після народження дитини?", Як це свого часу було зроблено з усіма нами, народженими до 2008 року.

"Перше, що робила акушерка - перетискала і перерізала пуповину. Але ж поки пуповина пульсує, дитина як би "знаходиться на страховці". Навіть якщо після самих нормальних пологів дитина не почала дихати ефективно (а таке, на жаль, трапляється), то мамина кров забезпечить головний мозок дитини киснем і не дасть постраждати нервовим клітинам від гіпоксії".

Стан справ на сьогоднішній день

"Офіційно, згідно наказу, пуповина повинна пережиматися по закінченню її пульсації. Начебто як виправили помилку минулого, але в той же час агресивно нав'язали правило введення 2-х кубиків окситоцину внутрішньом'язово в момент народження дитини. Тим самим припиняючи матково-плацентарний кровообіг. І момент-то який обраний - народження дитини! Коли ні сама жінка, ні присутній при цьому тато не в змозі проконтролювати те, що відбувається. Часто, породіллі навіть не знають, що їм це було зроблено", - додав лікар.

Варто відзначити, що гормон окситоцин практично неподільно пов'язаний і з самими пологами і з наступною лактацією. Саме він найактивнішим чином впливає як на матку жінки, так і на молочні залози породіллі. Аптечний гормон окситоцин медики намагаються призначати досить часто безпосередньо після пологів.

Безліч сучасних клінік і лікарів виступають категорично проти використання гормону окситоцину безпосередньо в післяпологовому періоді. Ця категорія медиків впевнено вважає, що даний штучно отриманий гормон здатний витісняти гормон, що природно продукується. А це вже в подальшому вкрай негативно може позначитися і на грудному вигодовуванні і на наступних вагітностях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австралійка прийняла власну дитину під час кесаревого розтину

Зараз ви читаєте новину «Акушер розповів про перерізання пуповини з точки зору дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути