середа, 12 червня 2013 18:01

Вік породіллі не має ні переваг, ні недоліків

 

Юлія ДАВИДОВА, 42 роки, завідувач акушерського відділення столичного Інституту педіатрії, акушерства і гінекології:

– Застосування допоміжних репродуктивних технологій дозволило подовжити вік діто­народження до 66 років. Задокументовано факт, коли жінка самостійно зачала дитину в 57 років.

За одними даними, ідеальний вік для пологів 22–28 років, за іншими – від 24 до 29. За останні 20 років у США кількість жінок, які вперше народили після 35, зросла до 14 відсотків. При цьому в 30–34-річних частота таких пологів збільшилась втричі, у породіль від 35 до 39 – ушестеро, а після 40 років – у 15 разів. Середній вік першородок у Канаді – 29,6, у Швеції та Нідерландах – 28 років. Серед причин пізніх пологів: можливість кар'єрного зростання, сучасна контрацепція, розвиток допоміжних репродуктивних технологій. Є переконаність у тому, що жінка має шанс народити в будь-який зручний для себе час.

Вік породіллі самий по собі не має ні переваг, ні недоліків. Це за часів Оноре де Бальзака 35-річну жінку вважали немолодою. Але тоді вони жили в середньому 45, а зараз – 74 роки. Усі американські та європейські дослідження вказують: що вищий рівень освіти жінки, то нижча ймовірність анемій, підвищеного тиску. Освічена жінка знає, що повинна відвідувати гінеколога, уникати небезпечних статевих зв'язків, вдаватися до надійних засобів контрацепції. У нас із цим проблеми. Тому часто народжують у 18, бо ще здорові, а в 35 – із "букетом" інфекцій і по два аборти.

Перш ніж вагітніти, жінка повинна здати аналізи на інфекції та гормони. Прошу пацієнток звернути увагу на тиск, ожиріння, серцево-судинні захворювання. За останні 20 років жінок з ожирінням побільшало на 30 відсотків, а після 40 років – на 50 відсотків. Це тягне за собою підвище­ний тиск, діабет, що може дати знати про себе під час ­пологів. Є ймовірність онкологічних захво­рювань. У жінки після 30 ­років – 12 відсотків ризику не виносити плід, після 40 – 52 відсотки.

Організм не омолоджується після пологів – ні у 18, ні в 35 років. Усі дев'ять місяців іде величезне навантаження. На 50 відсотків збільшується об'єм циркулюючої крові, розширюються серце, судини, може статися варикозне розширення вен. Після пологів усе минає. Але те, що вагітність, пологи, тривале годування грудю – це корисно для жінки, правда. Надалі зменшується ризик раку молочної залози, матки.

Найкращий варіант – якщо жінка в 35 років народжує втретє.

Міфи про пізню вагітність

 

Частіше народжуються діти із синдромом Дауна

Хворобу визначають на 12–14-му тижні вагітності. Досі не доведено, від кого з батьків дитина успадковує її. Імовірність народити немовля із синдромом Дауна в 30 років – один випадок на 900 жінок. У 35 років – один на 360, у 40 років – один на 100.

 

Роблять кесарів розтин

До 45 років народжують природним шляхом. Кесарів розтин призначають, якщо жінка лікувалася від безпліддя чи її раніше оперували. Його частіше роблять 16–18 річним, бо вони гормонально не зрілі, у них слабкі потуги.

 

Після пологів розвиваються "жіночі" хвороби

Після 35 років частіше хворіють на запальні процеси, фібріоми матки, мастопатію. Але якщо дитину годувати груддю протягом двох років, в організмі виділятиметься лактогенний гормон. Він гальмує утворення пухлин, фібріом, появу онкозахворювань.

Зараз ви читаєте новину «Вік породіллі не має ні переваг, ні недоліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути